10 omylů začínajícího fotografa

Každý nějak začínal. Když se rozhodnete naučit se dobře fotit, čeká na vás na začátku spoustu mýtů a polopravd. Když začátek překonáte, máte šanci se stát opravdu dobrým fotografem.

Bez profi vybavení to nemá cenu

Dokonce i profesionální fotografové někdy fotí jen na mobil. Je vždy po ruce, neváží skoro nic a současné telefony už dokážou vytvořit dechberoucí fotky bez uzardění konkurující těm, co vytvoří drahá zrcadlovka. Pro začátky žádné drahé vybavení nepotřebujete, důležité je hlavně fotit a získávat cit pro dobrý snímek.


Fotka musí být 100% originální. Nesmíte kopírovat!

Jedna věc je inspirace, druhá kopie. Není nic špatného na tom, když se necháte inspirovat zajímavým záběrem, který vidíte u profesionálního fotografa, ale vždy do snímku přidejte kus sebe. Dívejte se přes hledáček fotoaparátu svýma očima, tvořte si vlastní kompozice a pracujte s originálními rekvizitami.

Příliš mnoho blesku

Blesky zabudované ve fotoaparátech mají jeden neduh, a tím je tzv. přepálení fotografie, které nedokážete odstranit ani v postprodukci. Ty nejlepší snímky vznikají za pomoci přirozeného světla. Hrajte si s ním, využívejte zlaté a modré hodinky, které nastávají kolem východu a západu slunce a stín berte jako přítele, který do fotografie dodá tajemno. Jestli potřebujete vytvořit jasnou fotografii beze stínu a tušíte, že bez blesku to nepůjde, vyberte si z dostupných možností externí blesk. Focení s bleskem je ale samostatná disciplína, takže počítejte se spoustou pokusů, než se povede fotka bez vad.

Všechno rozmazané

Rozmazané fotky jsou častou začátečnickou chybou způsobenou nedostatečnou stabilitou fotoaparátu ve vašich rukách a špatně zaostřeným přístrojem. Při focení stůjte v klidu, zpevněte tělo a držte přístroj bez pohybu. Jestli vám to nejde, sáhněte po stativu, ten fotoaparát stabilizuje. Když fotíte mobilem, vždy, než zmáčknete spoušť, klepněte prstem na displeji na místo, které chcete mít zaostřené. U většího fotoaparátu přístroj zaostří ve chvíli, kdy lehce zmáčknete, ale nedomáčknete spoušť.

Focení bez kompozice

Také by se dalo říct focení bez rozmyslu. Je pravda, že i v takových případech se někdy zadaří a na vás vykoukne dokonalý snímek. Většinu práce ale vyhodíte. Než cokoliv vyfotíte, zamyslete se, jak vypadá kompozice fotografie. Netrčí focenému objektu nic z hlavy (třeba sloup elektrického vedení)? Nejsou v záběru nežádoucí předměty nebo nepořádek? Máte správně zarovnané linie? A dodržujete zlatý řez fotografie? Věcí, na které se před pořízením snímku musíte zaměřit, je spousta. S některými vám pomůže přístroj (např. vodící linky pro dodržení rovných linií), ale ostatní jsou na vašich očích a zkušenostech.

Focení proti slunci

Sluníčko je při focení skvělý pomocník, ale musíte s ním umět pracovat. Platí dvě pravidla – pokud je to možné, nefotit v době kolem poledne, kdy je slunce nejvýš a všechny focené osoby budou mít díky němu stíny v obličeji, a nefotit proti slunci. Fotky jsou pak přesvícené, sluneční svit snímku dominuje a objekty, na které jste se chtěli zaměřit, jsou tmavé a bez struktury. Lepší je fotit se sluníčkem v zádech (ale pozor na vlastní stín vrhaný na zem) nebo zboku.

Auto nastavení

Automatické fotoaparáty jsou sice velkou pomocí, ale i tak není dobré spoléhat se pouze na automatický režim. Jestli se nekamarádíte s nastavováním přístroje pro jednotlivé snímky, zkuste pro začátek pracovat s přednastavenými automatickými režimy. Jsou v mobilech i zrcadlovkách. O čem je řeč? Třeba automatický režim pro sport (fotografie v pohybu), sníh (pro zasněžené scenérie), interiér (pro focení v interiéru) nebo noc (pro focení v nočních a večerních hodinách).


Doladění v postprodukci

Každý fotograf upravuje své snímky v počítačových programech nebo mobilních aplikacích pro to určených. Díky postprodukci fotky doladíte k dokonalosti, máte možnost umazat to, co na záběru mít nechcete a vyvážíte barvy. Mezi nejoblíbenější aplikace na úpravu fotografií patří Lightroom (pro mobily i počítače), Snapseed (pro mobilní telefony) nebo klasický Photoshop (pro počítače).

Neznalost vyvážení bílé

Fotoaparát vnímá svět kolem nás v trošku jiných barevných odstínech než lidské oko. Proto se stává, že snímky ze zasněžených hor jsou modré, záběry z rozpálené pláže oranžové. S tím si ale dokáže poradit automatické vyvážení bílé, případně přednastavený režim (viz výše). Pro běžné focení tyto režimy úplně stačí, není třeba se učit technické detaily. Je ale třeba nezapomínat správný režim zapnout.

Všechno zvládnu sám

Kdo nikdy nedržel fotoaparát v ruce, může nabýt dojmu, že focení je jednoduché jak facka. Není tomu tak a jestli se chcete zlepšovat, měli byste co nejčastěji fotit a také se inspirovat a učit. Nejjednodušší cestou je čtení článků na internetu (spousta fotografů a fotovýrobců má svůj blog, kde sdílí zajímavé tipy) anebo kurzy. Výběr je široký, foto kurzy pořádají jak výrobci techniky, tak samotní fotografové. Stačí si vybrat ten, který vám bude obsahem i cenou nejvíc vyhovovat.