Jak vybrat fotografa

Když budete hledat fotografa pro svou akci nebo pro rodinné focení, vždy si vyberte odborníka na daný obor. Stejně jako v jiných odvětvích i u focení platí, že když dva dělají totéž, není to totéž. Podívejte se, na co byste se měli soustředit, než se někomu postavíte před objektiv.

Hledejte odborníka pro své potřeby

Kvalitní fotoaparát je součástí většiny mobilních telefonů, a přesto si nikdo z nás netroufne tvrdit, že je profesionální fotograf. Pro dokonalý výsledek je kromě techniky důležitý také cit pro barvy, kompozici a ve fotografické hantýrce i správné oko. Zároveň je dobré si uvědomit, že fotografie je relativně široký obor, a každý fotograf se specializuje na něco jiného.

Zatímco firemní akci, ples, divadelní představení nebo rodinnou oslavu nafotí skvěle i reportážní fotograf zvyklý na nepohodlí v terénu, na svatbu, portréty dětí nebo stylizované fotografie bude nejlepší fotograf s ateliérem, spoustou rekvizit a nekonečnou trpělivostí.

Samostatnou kategorií je produktový fotograf. Toho povolejte do zbroje, jestli vyrábíte nebo prodáváte zboží a potřebujete ho neodolatelně nafotit. Správné světlo, úhel nafocení i zaostření dělají divy a práce fotografa je to, co dokáže zákazníka na e-shopu přesvědčit ke koupi. Nebo ho od ní také odradit.

 

Oddělte zrno od plev

Výběr fotografa na akci doporučujeme nepodcenit. I když se může na první pohled zdát, že jde jen o jednu bezvýznamnou položku v rozpočtu vaší akce, je naopak docela zásadní, ne-li nejdůležitější. Proč? Protože právě fotky vytvoří závěrečný dojem.

Až budete zákazníkům nebo vedení ukazovat fotografie z akce, budou to právě ony, kdo určí, jaké pocity akce vyvolá u nezúčastněných.

Ať tedy pokukujete po fotografovi na soukromou nebo pracovní akci, nesahejte po první možnosti, co se namane. Poptejte se po zkušenostech s dodavateli ve svém okolí, zajímejte se o reference na jednotlivé fotografy a prohlédněte si jejich portfolio.

7 tipů pro výběr dobrého fotografa

1. Peníze nejsou to hlavní

Ano, uvědomujeme si, že většina z nás nedisponuje neomezeným rozpočtem, ale cena by měla být jen pomyslným jazýčkem na vahách, když vybíráte ze dvou fotografů s podobnými zkušenostmi a výsledky. Na začátku výběru se zaměřte spíš na kvalitu a způsob práce fotografa.

2. Nechte promluvit chemii

Platí to v soukromí, zaměstnání i při výběru fotografa. Můžeme tomu říkat chemie, čaro nebo vzájemné sympatie, ale důležité je, abyste se na sebe dokázali naladit. Jakmile dokáže fotograf nacítit vaše přání a vy v něj budete mít naprostou důvěru, můžete se těšit na skvělé fotky.

3. Dejte si rande předem

Je jedno, v jak velké časové tísni během příprav akce jste, vždy si najděte chvilku na to se s fotografem setkat ještě před focením. Poznáte se, opadnou první zábrany a zároveň se domluvíte na detailech focení. Osobně to půjde lépe než po telefonu.

4. Žádný detail není malý

Ono se řekne „potřebuji fotky“. Ale důležité je vědět, jaký výsledek očekáváte.

Chcete zachytit celou firemní akci od příprav až po závěrečné rozdávání dárků včetně záběrů důležitých osob z firmy? A dodat je potřebujete den po akci, protože budete posílat report do centrály nebo stačí až za týden?

Z rodinného focení v ateliéru si toužíte odnést fotografie jen v digitální podobě nebo naopak portrét v životní velikosti na stěnu v obýváku? A co barvy? Jaké máte rádi – nebo nesnášíte?

Možností, jak se dá každé focení uchopit, je bezpočet. Proto si všechny svoje představy do detailu sepište a pošlete je fotografovi. V případě, že bude něco nereálné, vás na to předem upozorní a předejdete tak nedorozuměním.

5. Domluvte se na průběhu focení

Pevně se domluvte, jak bude focení probíhat. V kolik hodin má fotograf dorazit na akci, v kolik si přejete, aby odešel. Měl by také vědět, zda si může nabídnout občerstvení z rautu, které osoby fotit (a které ne) i to, kdy má dodat fotky.

Pokud se domlouváte na focení svatby nebo v ateliéru, nebojte se improvizovat na místě (vznikají z něj ty nejlepší záběry) a předem se domluvte jen na základním rámci.

6. Ptejte se

Žádná otázka není špatná. Ptejte se na všechno, co vás v souvislosti s vašimi fotografiemi napadne. Vy jste (platící) zákazník a máte právo znát odpovědi na vše, co vás zajímá.

7. Diskutujte

Je důležité, aby fotograf věděl, co od focení očekáváte. Ale stejně důležité je, abyste vy poslouchali fotografovy připomínky k vašim přáním. Jen společnou diskusí, znalostí možností a překážek a otevřeností na obou stranách se doberete ideálního výsledku.

Doufáme, že nyní bude výběr správného fotografa jasnější.

Prohlédnout fotografy