Co by měl umět svatební fotograf

Svatba je nejkrásnější den vašeho života a jako takový, byste ho měli mít patřičně zdokumentovaný. Jak si vybrat nejlepšího svatebního fotografa? Co by měl umět a jak poznáte, že je to pro vás ten pravý?

Výběr fotografa nenechávejte na poslední chvíli. I když se může zdát, že je jen střípkem v dokonalé mozaice vaší svatby, má zásadní vliv na to, jaké vzpomínky se ze svého dne „D“ odnesete. A věřte, že ti nejlepší fotografové jsou zaneprázdněni na dlouho dopředu.

Prověřte fotografovy kompetence

Vytipujte si raději několik fotografů, kteří mají ve svém portfoliu svatební fotografie. Podívejte se na jejich web, případně si nechte poslat portfolio jejich předchozích fotek. Každý profesionální fotograf disponuje paletou své předchozí práce a jediný pohled na svatební fotky vás navede, zda pro vás může být ten pravý.

Sítem nechte propadnout všechny, na jejichž fotkách se vám nebude cokoliv líbit. Zachytit neopakovatelné svatební okamžiky je kumšt a ne každý to zvládne tak, abyste se fotografiemi chtěli chlubit vnoučatům.

Nebojte se do hledání zapojit i své přátele. Každý, komu profesionální svatební fotograf dokumentoval svatbu, vám může dát užitečné reference nejen o výsledku, ale i o tom, jak fotograf zvládl koordinaci hostů na focení, zda dokázal přirozeně zapadnout do svatebního veselí a jak jednoduchá nebo složitá s ním byla domluva.

Důkaz, že jste si vybrali správně

Špatná zpráva je, že to, zda jste vybrali správně, zjistíte až po svatbě. Tedy v době, kdy se atmosféra, momenty ani nic jiného nedá zopakovat. Existuje ale pár vodítek, která vám ukážou, zda je vaše volba správná:

  1. Fotograf je aktivní a předem chce znát přesnou lokalitu, kde se svatba bude odehrávat. Zajede si prostor obhlédnout a dá vám pár tipů, jak by ztvárnil originální svatební fotografie.
  2. Je připraven na suchou i mokrou variantu. Tedy možnost, že venku bude vládnout nepříznivé počasí. I tak ale navrhne konkrétní záběry a momenty, které by stálo za to zachytit.
  3. Bude chtít vědět, jaké důležité body dne budete chtít zaznamenat. Bude to jen obřad? Nebo i přípravy nevěsty a ženicha, svatební veselí a svatební fotografie v přírodě?
  4. Zajímá se o to, jestli jste konzervativní novomanželé nebo naopak páreček vtipálků. Vašemu naturelu přizpůsobí i situace, ve kterých se vás bude snažit zachytit nebo vás do nich stylizuje.
  5. Přes pečlivé plány je připraven na neočekávané situace a nezaskočí ho ani to, když se počet svatebních hostů ztrojnásobí nebo obřad přesune z dopoledních hodin na odpoledne.

Focení si naplánujte

Co je psáno, to je dáno. Fotografovi do mailu nebo SMS zprávy popište, jaké zásadní body dne si přejete vyfotografovat, nezapomeňte zmínit, zda bude svatba někde na venkově nebo třeba v hotelu v centru Prahy, dále ohlašte časový rámec a i takové detaily, jako jsou plánované fotografie konkrétních osob nebo situací.

Důležité je dopředu se také domluvit na společném focení všech hostů. Doporučujeme ho uspořádat krátce po obřadu, dokud jsou všichni hosté v kondici.

Technika není vše

Není podstatné, kolik techniky si s sebou fotograf na svatbu přiveze, ale to, jak dobré má oko a cit pro nastavení fotoaparátu. Naopak je vhodnější, když fotograf dorazí „nalehko“, jen s fotoaparátem, případně s několika světly a odraznými deskami pro strýčka Příhodu. Výhodou bude, že splyne se svatebními hosty a dokáže tak zachytit kvalitní momentky.

Postprodukce fotografií

Cvaknutím fotky do fotoaparátu práce nekončí. Naopak. Fotograf musí pořízené fotografie vytřídit a doupravit v počítači.

Schvalování fotografií s klientem většinou probíhá tak, že fotograf předvybere víc fotografií, než na kolika jste byli domluveni a nechá finální výběr záběrů na vás. Ty pak doupraví, aby měly patřičný svatební lesk, a dodá vám je v elektronické podobě nebo vyvolané na fotopapíře.

Třešničkou na dortu pak může být svatební fotokniha, o kterou můžete fotografa předem požádat nebo si ji vytvořit sami.