Fotogenická místa v ČR: nejhezčí místa v Praze a v Brně

Krásná místa na focení se nehledají jen tak. Jen málokterý fotograf se o ověřené lokality na focení podělí s ostatními, a tak nezbývá, než hledat na vlastní pěst. Chcete poradit, kde jsou fotogenická místa v ČR? Čtěte dál.

Místa, která si zaslouží vaši pozornost i zvěčnění fotoaparátem, musí disponovat něčím nepopsatelným. Něčím, co vás v první chvíli naprosto uchvátí a toužíte se tam vracet zas a znova. Někdo tomu říká genius loci, někdo láska na první pohled. Naštěstí je naše republika tak různorodá, že o fotogenická místa u nás není nouze.

Top 5: nejhezčí místa v Brně

Moravská metropole nabízí krásná místa na focení, ať jste vyznavač městské architektury nebo přírody. 

  1. Park Lužánky. Tip na první místo uspokojí obě skupiny fotografů. Nejznámější brněnský park v sobě snoubí historickou architekturu, jezero, potok, spoustu zeleně i lidí. Skočte se sem mrknout v různých denních dobách, pokaždé má úplně jinou atmosféru.
  2. Socha spravedlnosti v Brně. Umění vypadá na fotografiích vždy skvěle a před budovou Nejvyššího správního soudu v Brně jedno zasluhující si zvěčnění stojí. Socha pochází z rukou akademického sochaře Mariuse Kotrby a symbolizuje spravedlnost. Když sem zavítáte ve večerních hodinách, můžete si skvěle pohrát s odlesky vody a světly v okolí.
  3. Vodojemy na Žlutém kopci. Historická památka a unikátní prostor. Dávno nepoužívané městské vodojemy jsou stavitelským skvostem, který město zpřístupnilo veřejnosti před nedávnem. Abyste si mohli tento unikát prohlédnout, musíte si zakoupit vstupenku, ale stojí to za to.
  4. Socha Sirky na Brněnské přehradě. Umělecké dílo, které je výsledkem soutěže profesionálních i amatérských výtvarníků, zdobí břeh Prýglu od roku 1983. V rámci soutěže vzniklo dohromady 19 uměleckých děl, ale jediná Sirka tu vydržela dodnes a je skvělým objektem pro všechny fotografy.
  5. Levandulová farma Starovičky. Sice to není přímo v Brně a bez auta se tam těžko dostanete, přesto se tento výlet vyplatí. Zvlášť v létě, kdy jsou zdejší levandulová pole v plné kráse.

TOP 5: fotogenická místa v Praze

Praha patří mezi nejkrásnější místa na světě, a tak vybrat 5 nejkrásnějších míst na focení může být trochu oříšek. Zde je náš výběr:

  1. Vyšehrad. Místo, které jakoby bylo branou mezi minulostí a současností. Fotografům nabízí až neuvěřitelnou koncentraci historických památek s bechderoucím výhledem na město, a zároveň nechá oko spočinout v zeleni. Vyšehrad bývá oblíbeným cílem amatérských sportovců i dějištěm kulturních akcí. Při troše štěstí tak budete moci svoje fotografie okořenit trochou nečekané akce.
  2. Park Stromovka. Dříve se tomuto parku říkávalo Královská obora a se změnou názvu přišla i výrazná rekonstrukce. Vznikl park nabízející spoustu zeleně, pikniková místa, dětská hřiště, ale i planetárium s hvězdárnou.
  3. Pražský hrad. Spolu s podhradím je to takové město ve městě, ze kterého na každém kroku čiší historie. Jestli sem vyrazíte s fotoaparátem v ruce, jsme si jisti, že celou oblast nezvládnete projít ani za několik dní.
  4. Letenské sady & Metronom. Místo, odkud vidíte historické centrum města jak na dlani, shlížíte na kus Vltavy a pár mostů, v hledáčku uvidíte i Pražský hrad. Míst k focení je tu celá řada, začít můžete u Kyvadla, které v roce 1991 nahradilo komunistický Stalinův památník, pokračovat parkem se spoustou starých kaštanů a třeba dojdete až k Národnímu technickému muzeu.
  5. Botanická zahrada v Troji a trojský most

Parků se spoustou flory je v Praze spousta, ale trojská botanická zahrada je zelenou oázou. Otevřena je po celý rok a v případě špatného počasí můžete strávit celý den ve sklenících. Cestou zpět se nezapomeňte zastavit u trojského mostu. Moderní stavba má neopakovatelné kouzlo hlavně v noci.