Fotovýbava pro začátečníka

Když se pustíte do focení, stačí vám na začátku mobilní telefon se zabudovaným fotoaparátem. Postupně vám však asi přestane stačit a vy si začnete pořizovat lepší vybavení. Podívejte se na kousky, které by ve vaší výbavě neměly chybět.


Základní výbava fotografa

Ať se rozhodnete specializovat na jakoukoliv fotografii, je pár kousků fotovýbavy, bez kterých se nejspíš neobejdete:

Stativ na mobil

Ano, opravdu máme na mysli stativ na mobil, nikoliv fotoaparát. V začátcích vám bude stačit mobil s fotoaparátem – současné přístroje už mají foťáky, které se kvalitou téměř vyrovnají automatickým fotoaparátům. Problémem, který vám stativ vyřeší, je syndrom neklidných rukou. Pro některé záběry je nehybná poloha fotoaparátu naprosto nezbytná.

Objektiv

Když si pořídíte fotoaparát, nejspíš bude vybavený základním zoom objektivem. Jakmile dostanete techniku focení do ruky, pravděpodobně vám přestane stačit. Čas na dokoupení druhého (a třetího) objektivu nastává ve chvíli, kdy se budete chtít posunout dál a vylepšit fotografie přírody, osob nebo interiérů.

Objektiv rybí oko

Typ objektivu, který zkresluje realitu typickým zakřivením. Využívá se především pro focení krajiny, architektury nebo reportážní foto.

Širokoúhlý objektiv

Typ objektivu, který oceníte především při focení krajiny, architektury nebo v interiérech. Jeho doménou je široký záběr.

Teleobjektiv

S tímto typem objektivu na denní bázi pracují paparazzi fotografové. Velmi dobře fotí detaily, akční fotky v pohybu nebo zvířata.

Světlo

Většina fotografů vám sice potvrdí, že nejkrásnější fotky vznikají v přirozeném světle, ale někdy je potřeba si na focený objekt pořádně posvítit. Foto světla existují v podobě přídavného komponentu třeba na mobilní telefon (lehce se připevní ke stativu) nebo jako samostatné externí zařízení. Při výběru foto světla vycházejte z toho, kde nejčastěji fotíte. Z toho vyvodíte, jak velké externí světlo můžete mít a jaký typ světla pro vás bude nejvhodnější.

Blesk

Využívat blesk zabudovaný ve fotoaparátu žádný profesionální fotograf nedoporučí. Vznikají z něj fotografie s plochým světlem a nepatřičnými odrazy. Externí blesk dokážete nasměrovat, může fungovat i pomocí odrazu např. od stropu, kdy vrhne mnohem přirozenější světlo, a ovládat ho můžete i na dálku.

Fotoaparát

Nebojte se, na tu nejdůležitější část vaší fotovýbavy nezapomeneme. Když doznáte, že je na čase pořídit si kvalitní náhradu za foťák v mobilním telefonu, doporučujeme poradit se o své volbě s odborníkem. Na trhu je nepřeberné množství druhů fotoaparátů a je snadné šlápnout při výběru vedle. Snažte se vždy vybírat co nejjednodušší přístroj – složité modely s řadou možností individuálního nastavení si nechte na dobu, až budete mít bohaté fotografické zkušenosti.

 

Co nesmí chybět v brašně fotografa

Nakoupená výbava vám bude k ničemu, když vyrazíte do terénu a narazíte na háček. Tím může být třeba jen špinavá čočka, nevhodné počasí nebo rychle se pohybující objekt. Přibalte si do fotobrašny a stále s sebou noste tyto 3 věci:

Pomůcky na čištění

Pořádné čištění fotoaparátu si nechte na doma. Na cestách ale oceníte jemný hadřík na optiku z mikrovlákna, kterým můžete vygumovat nepatřičné otisky prstů na objektivu. Vyplatí se ho udržovat v suchu a čistotě. Když se chystáte fotit v přírodě v suchém létě, bude větším strašákem prach z vyprahlých cest. Toho objektiv zbavíte ofukovacím balónkem.

Náhradní součástky

Není od věci s sebou nosit v brašně pár náhradních dílů pro strýčka Příhodu. Vyplatí se mít vždy po ruce náhradní objektiv, externí blesk a mini stativ.

Fotostan

Vytvoří ideální fotografické podmínky, vznikne z něj fotka bez pozadí (když budete chtít) a ve složeném stavu může vypadat jak složená utěrka. Řeč je o malém fotostanu, který by ve vaší fotobrašně neměl chybět.

Speciality, které oceníte když…

Chcete fotit produktovou fotografii

Nezbytností pro vás je kvalitní fotostan nebo foto stůl s kvalitními světly. Hodit se bude i externí blesk s odpalovačem.

Chcete mít krásné fotky krajiny

Nezapomeňte se dovybavit kvalitním širokoúhlým objektivem a externím bleskem s odpalovačem.

Chcete fotit portréty

Pro portrétní fotografii oceníte odraznou desku, polarizační filtr a externí blesk.

Chcete tvořit reportážní fotografie

Nejspíš se neobejdete bez několika druhů objektivů, ostatní výbava by vás ale nejspíš zbytečně zatěžovala.