Inspirace a tipy na vánoční focení dětí i celé rodiny

Jestli existuje něco, co by nemělo chybět v rodinném fotoalbu, jsou to vánoční fotografie. Děti je milují, připomínají jim nejkrásnější období roku, a my dospělí u nich rádi nostalgicky vzdycháme, jak ten čas letí. Zachytit vánoční atmosféru na fotce není jen tak, a proto by se vám mohla hodit trocha inspirace na vánoční focení.

Hlavně přirozeně

Většina lidí funguje podle stejného vzorce: jakmile na ně zamíří objektiv fotoaparátu, nepřirozeně ztuhnou, nasadí křečovité výrazy a o pěkné fotce pak nemůže být řeč. Co pomůže? Vezměte fotoaparát do ruky už na Štědrý den ráno, snažte se nastolit všeobecnou pohodu (klidně pusťte hudbu) a foťte všechny při všech činnostech. Po chvíli si rodinní modelové na přítomnost přístroje zvyknou a přestanou ho vnímat.

Do přirozenosti všichni vklouzneme i ve chvíli, kdy děláme činnost, kterou milujeme. V rodinách s dětmi to nejčastěji bývá zdobení vánočního stromečku, rozbalování dárků nebo návštěva vánočních trhů. Mějte proto fotoaparát v těchto situacích v pohotovosti.

Zkoušejte různé kompozice

Vánoční focení dětí může být oříšek, protože jejich nadšení z dárků nezná mezí a děti chvilku neposedí. Pro fotografa je to trochu výzva, ale také příležitost vyzkoušet netradiční úhly i funkce foťáku. Pravidlo focení dětí mluví jasně – sedněte si nebo se ohněte tak, aby byl fotoaparát ve výši jejich očí. Fotky tak sice působí nejpřirozeněji, ale fotograf se v tu chvíli stává dost neflexibilní. Zapomeňte proto na všechna pravidla a foťte z různých úhlů, klidně i zpoza rohu nebo vleže.  

Zaměřte se na pár důležitých detailů, které vaši fotku mohou pozvednout nebo úplně zničit. 

  1. Zásadní je, aby na snímku žádné z osob „nečouhalo“ nic z hlavy (pozor na lampičky, větvičky vánočního stromku nebo obrazy).
  2. Pokud potřebujete vyfotit postavu ve větším detailu a do záběru se nevejde celá, ořízněte ji vždy mimo klouby rukou a nohou.
  3. Na snímku vždy nechávejte víc prostoru kolem lidí, při následné úpravě můžete fotku podle potřeby oříznout. 

Použijte vánoční rekvizity

Vánoce jsou plné světel, svíček, cukroví, ale také červenobílého oblečení a huňatých přikrývek. Všechno tohle totiž vytváří slavnostní atmosféru plnou pohody. Vánoční rodinné focení proto směřujte do postele, k nazdobenému stromečku, dárkům nebo do kuchyně plné voňavých dobrot.

K Vánocům patří i barvy. Nejčastěji jsou to červená, bílá, zlatá, zelená, stříbrná, případně ta, do které svátky halíte u vás doma. Nezapomeňte proto přemýšlet nad tím, co si vezmete na focení na sebe, ať vše na fotkách působí harmonicky.

Najděte nejlepší vánoční pozadí na focení

Aby z vánočních fotografií vyzařovala ta správná atmosféra, je potřeba se zamyslet i nad pozadím. Nuda v tomto případě nemá místo. Hledejte barevná zákoutí v bytě nebo na zahradě, nebojte se interakce s vánočním stromečkem nebo hrátek se světýlky. 

Jestli si nevíte rady a pozadí na fotce pořád nevypadá dobře, použijte jednoduchou fintu a na fotoaparátu nastavte režim „portrét“ (mají ho i mobilní telefony). Díky němu se pozadí za osobami rozostří a jeho detaily nebudou rozpoznatelné.

Zapojte techniku

Nešvarem vánočního focení rodiny bývá to, že fotograf na všech fotkách chybí. Nemusí to tak být, když dovolíte technice, aby pracovala za vás. Pomocníkem bude buď časovač na fotoaparátu nebo dálková spoušť. Hodit se bude samozřejmě i stativ, který usnadní práci při hledání správné výšky pro focení nebo selfie tyč.

Víc fotek = větší výběr

V době digitálních fotoaparátů už naštěstí nemusíte dlouze přemýšlet nad kompozicí, než stisknete spoušť. Proto foťte od každého záběru víc snímků, předejdete tak zklamání, až jinak skvělou fotku zkazí to, že na ní třeba někdo mrkl. 

Pár snímků od profíka

Být za rodinného fotografa je radost, ale také velká zodpovědnost, pro někoho i stres. Proto je stále běžnější nechat vánoční focení rodiny na fotografovi profesionálovi. Ten vám poradí, jak se postavit, aby vám to slušelo, v jaké kompozici vypadá vaše rodina nejvíc harmonicky a v zásobě bude mít i dostatek rekvizit. Ve finále tak můžete mít intimní rodinné fotky ze Štědrého dne z vlastních zdrojů a profesionální vánoční fotky z ateliéru.