Jak fotit jako profesionál na iPhone

S nástupem digitálních mobilů s fotoaparáty došlo k fotografické revoluci. Kvalitní fotku pořídíte v podstatě na jakýkoliv telefon, ale pokud vlastníte iPhone, můžete se směle vyrovnat profesionálním fotografům. 

Prozradíme vám malé tajemství: spousta profíků s sebou nosí “velký” fotoaparát jen na profi focení. Jinak ale chodí s iPhonem v kapse a fotí na něj. Je lehký, nenápadný a iPhone fotky se směle vyrovnají těm z drahých (bez)zrcadlovek. Kouzlo tkví v nastavení.

Nejlepší iPhone na focení

Mohlo by se zdát, že nejnovější telefon bude mít nejkvalitnější fotoaparát. To neplatí vždy. Při konstruování každého modelu se vývojáři zaměřují na funkcionality nejvíc poptávané u zákazníků, a to není vždy fotoaparát. Pokud bychom se dívali na jednotlivé modely z hlediska kvality fotoaparátu, patří mezi ty nejlepší stále iPhone 12, který má fotoaparát vybavený trojicí 12Mpx fotoobjektivy, takže pořizuje extrémně kvalitní záběry. Naopak modely vyrobené před rokem 2017 tak kvalitní fotoaparáty nemají, byť s nimi dokážete stále pořídit velmi slušné fotky. 

Zdroj: unsplash.com

Jak fotit iPhonem

Jde to i tou nejjednodušší cestou: foťák necháte v automatickém továrním režimu a i tak budou fotky víc než ucházející. Ale iPhone nabízí mnohem víc. 

Třeba je vybaven funkcí Živé fotky. To znamená, že natočí krátké video před a po stisknutí spouště, vy ho vidíte jako fotografii a v galerii si můžete fotku přehrát jako video. Živé fotky mají jednu velkou výhodu - můžete je editovat a velmi snadno vytvořit i snímky s dlouhou expozicí. Stačí v aplikaci Fotky na daném záběru potáhnout prstem nahoru a vybrat funkci Dlouhá expozice. Uvidíte, že se na snímku vytvoří zajímavé efekty.

Fotit můžete stisknutím tlačítka spouště v dolní části displeje, stejně tak ale fungují i tlačítka hlasitosti. To je příjemné pro ty, co potřebují při focení mačkat fyzické tlačítko. 

Pro pořízení rychlého videa stačí jednoduše dlouze podržet tlačítko spouště a fotoaparát se přepne do režimu videokamery. 

A pokud na displeji při otevřeném fotoaparátu přejedete prstem zdola nahoru nebo opačně, zobrazíte různé režimy fotografování a lehce si tak nastavíte časovač, blesk, noční režim nebo různé filtry.

Foťte portréty

Do modelu iPhone 7 Plus a novějších přidal výrobce druhý fotoaparát, což najednou umožnilo fotit ještě zajímavější fotky v režimu Portrét. Ten nemusíte aplikovat jen při focení lidí, ale jakýchkoliv objektů. Na výsledné fotce je objekt v popředí zvýrazněný a okolí rozmazané, vznikají tak velmi líbivé fotografie upoutávající pozornost na to, co chcete (tuto funkci vyzkoušejte, jestli hledáte tipy na fotky na Instagram).

Úprava fotek

Většina lidí ani nepotřebuje fotky z iPhonu jakkoliv upravovat. Jestli to není váš případ a jste alespoň trochu technicky zdatní, můžeme doporučit jejich editaci v programu Lightroom (existuje mobilní i desktopová varianta) a i ve free verzi nabízí spoustu zajímavých funkcí. 

Lepší cestou, jak na úpravu fotek v iPhone, je pohrát si se samotným telefonem. Vyhraďte si jedno odpoledne a vyzkoušejte si jednotlivé možnosti, režimy focení a filtry. Většina uživatelů využívá jen zlomek toho, co tento telefon nabízí. Důležité je nezaměřovat se jen na techniku, ale i na kompozici, světlo (slyšeli jste o zlaté a modré hodince?) nebo tzv. zlatý řez. Jestli nevíte, o čem je řeč, inspirujte se v našem starším článku.