Jak fotit jídlo (nejen) na Instagram

Na začátek je dobré si připomenout, že focení jídla patří mezi opravdu těžké disciplíny a profesionální fotografové na něj nevyrazí bez světel, odrazových desek, blesku a dalších fotografických vychytávek. Těmi nejspíš v restauraci ani doma v kuchyni nebudete disponovat a fotky jídel budete pořizovat na mobil. I to je možné, jen to bude chtít o chlup víc kreativity.

Trénujte

Rada, která není světoborná, ale funguje. Žádný fotograf se nestal profíkem po absolvování kurzu nebo umělecké školy. Aby se člověk stal mistrem, musí své dovednosti trénovat, pilovat a učit se ze svých chyb. Naučit se fotit jídlo alespoň trochu obstojně, vyžaduje vytrénované oko, znalost techniky, se kterou fotíte a umění pracovat s programem na úpravu fotek. Bez něj budou fotky jídla vždy “nemastné, neslané”, dobrou zprávou ale je, že jsou programy zadarmo a velmi jednoduché na obsluhu.

 

Vychytávejte světlo

Když se to vezme kolem a kolem, na focení jídla nebudete mít nikdy ideální světelné podmínky. Zvlášť pokud ho chcete fotit tam, kde se uvařilo (v domácí nebo profesionální kuchyni) nebo u stolu v restauraci. Zářivkové světlo nesvědčí ani lidem na portrétní focení, ani jídlu.

 

Snažte se proto pracovat s přirozeným světlem. Každé okno propouští v různou denní dobu jiné množství světla a vrhá zajímavé stíny. S těmi si můžete vyhrát. A nebo využijte malá lokální světla (žárovičky, lucerničky, svíčky) k vytvoření zajímavých efektů. Nejspíš s sebou nebudete mít odrazovou desku, tu ale dokáže alespoň částečně nahradit bílý papír (třeba jídelní lístek).

 

Pozadí na focení jídla

Asi s námi budete souhlasit, že jídlo na bílém talíři a bílém ubrusu nebo hladce dýhovaném stole nevypadá moc pěkně. Snažte se proto vždy najít zajímavé pozadí. Dobře vypadají neupravená prkna, dřevěné stoly nebo prkénka se zajímavým motivem nebo výrzaný ubrus. Fotografii také oživí příbory, kuchyňské nože a další náčiní použité při jeho přípravě

 

Pokud nemáte nic z toho v dosahu, snažte se poblíž jídla dostat alespoň barvy nebo zajímavé předměty. Poslouží třeba rozhozené papriky, vysypané koření, klidně ale květiny nebo barevné kamínky.

 

Perspektiva

Až budete hledat, jak fotit jídlo na Instagram, nejspíš zjistíte, že jiné než tzv. flat lay fotky jídla nenajdete. Přímý záběr shora schová spoustu nedostatků, jídlo nedeformuje a vše zůstane krásně ostré. Tato perspektiva se nehodí jen na focení jídel aranžovaných do výšky jako jsou třeba zmrzlinové poháry nebo burgery.

 

Druhou možností je fotit šikmo shora. Záběr je ještě o něco plastičtější než předchozí možnost, ale zároveň můžete dobře regulovat hloubku ostrosti.

 

Nejméně vhodnou, ale někdy nevyhnutelnou, možností je focení zepředu. Pokud fotíte jídla aranžovaná do výšky, jinou cestu nejspíš nenajdete, v jiných případech se snažte čelnímu focení vyhnout. Je náročné zejména z hlediska ostrosti. Pokud je na talíři jídlo naaranžované vedle sebe, vždy budete mít ostrou jen jednu část, což nejspíš není žádoucí.

 

Kde upravovat fotky

Ani v případě, že preferujete přirozené fotografie, se neobejdete bez programu na jejich úpravu. Jídlo trochu doladění potřebuje. Nemusíte ale hned utrácet za tak často zmiňovaný “photoshop”, bohatě stačí mobilní aplikace ve verzi zdarma.

 

  • Instagram: fotky můžete upravovat přímo v rozhraní Instagramu. Přeskočte ale přednastavené filtry a využijte manuálního nastavení. S každým snímkem si můžete vyhrát dle libosti. Výsledek můžete rovnou nasdílet na oblíbenou sociální síť a nebo si ho uložte do mobilní galerie (po úpravách si přepněte telefon do leteckého režimu a stiskněte tlačítko “sdílet” - systém nahlásí chybu, ale fotku už budete mít uloženou).
  • Snapseed: jedna z nejjednodušších a velmi intuitivních aplikací. Je zdarma a pro úpravu fotografií všeho druhu plně stačí.
  • Lightroom: aplikace, na kterou nedají dopustit instagrameři a blogeři. V základní verzi je zdarma, vyžaduje už ale trochu tréninku. Její výhodou je, že si můžete ukládat tzv. presety, tedy vlastní filtry a aplikovat pak stejný na víc fotek.