Jak se vyfotit pod vodou a mít krásné vzpomínky z dovolené?

Dovolená uteče jak voda a jediné, co z ní zůstane, jsou vzpomínky. Všichni si chceme ty nejhezčí momenty uchovat, a tak fotíme. Památky, hrající si děti, láskyplná objetí… a někdo i vodu a život pod ní.

Pojďte si letos trochu zaexperimentovat a vyzkoušejte na dovolené focení pod vodou. Není to ve finále žádná věda. Alespoň do začátku vám bude stačit voděodolný obal na mobil, případně voděodolný fotoaparát a pár tipů, jak na to.

Co budete potřebovat

Minimální investicí je vodotěsné pouzdro na mobil. Při focení pod vodou je logicky docela velké riziko, že se voda dostane tam, kam nemá, a proto výběr nepodceňte. Možná namítnete, že váš telefon je voděodolný, ale to neznamená, že je vodotěsný. Zvládne tedy zvýšenou vlhkost vzduchu, ale určitě by nepřežil vaše společné koupání.

Jak vybírat vodotěsné pouzdro na mobil?

Hledejte certifikovaná pouzdra a zaměřte se také na to, do jaké hloubky jsou určena. Nejčastěji narazíte na obaly, které udrží telefon v suchu po dobu hodiny v hloubce do 5 m. Jestli se chcete potápět (a fotit) hlouběji, doporučujeme si trochu připlatit za pouzdro certifikované do hloubky až 30 m.

Co se týče kvality, víc než u jiných spotřebních věcí se vyplatí vybírat pouzdro renomovaných značek, s certifikací a řídit se uživatelskými recenzemi. Věnujte jim pár desítek minut času, mohou vám ušetřit spoustu peněz.

Focení pod vodou fotoaparátem

Zkušenější fotografové si s focením mobilem nevystačí ani pod vodou. V případě, že se chystáte zachytit podmořský život, určitě nesahejte po klasickém fotoaparátu a vodotěsném pouzdru na něj, to by nemuselo stačit. Na trhu je k dispozici široký výběr vodotěsných fotoaparátů, které můžete vzít až do hloubky 25 m. Liší se hmotností, rozlišení displeje, výdrží baterie. Rozhodujte se podle toho, na jaké zážitky je s sebou plánujete brát. Výhodou vodotěsného fotoaparátu je většinou to, že je odolný i vůči nárazům. Skvěle se tak hodí nejen pro focení pod vodou, ale také na výlety na kole nebo zdolávání horských vrcholů.

Tipy, jak fotit pod vodou

  1. Světlo se pod vodou láme jinak než nad ní, takže pořídit opravdu skvělou fotku chce trochu cviku bez ohledu na to, jestli se pouštíte do focení pod vodou mobilem nebo fotoaparátem. Řešením je pořizovat víc snímků než na souši. Prostě mačkejte spoušť ze všech možných úhlů, alespoň pár dobrých fotografií určitě pořídíte.
  2. Nastavte si nejjednodušší možný režim. Ideální je automatické focení a ostření. Pod vodou naše suchozemské režimy nefungují a výsledek by nebyl uspokojivý.
  3. Chytejte správné světlo. Nejhezčí scenérie vyčarují paprsky, které na snímek vnikají z boku. Vzhledem k tomu, že voda spoustu světla nepropustí, je lepší fotit pod vodou za přímého slunce.
  4. Foťte přes sklo. Zajímavé fotky vzniknou i při plavbě lodí s proskleným dnem. Pravidlem pro to, aby vznikl čistý snímek, je přiložit objektiv až na skleněnou stěnu (před tím ji očistěte, ať si fotku nezkazíte otisky).
  5. Foťte zásadně bez blesku. Zbytečně by zvýraznil nečistoty ve vodě (a těch je vždycky víc, než byste řekli). Výjimkou jsou jen makro fotky, které pořizujete ze vzdálenosti několika centimetrů.
  6. Čím hlouběji pod vodou budete, tím méně barevného světla voda propustí a bude víc a víc převažovat modrá barva. Ty nejbarevnější fotografie pořídíte do 2 metrů pod hladinou.