Jak se připravit na focení?

Patříte mezi ty, co propadnou při jakémkoliv focení stresu? Není se čeho bát a když věnujete trochu času přípravě, musí výsledek dopadnout na výbornou.

Jak se obléct na focení

Nemusíte hned běžet do půjčovny pro šaty na focení nebo vymetat obchody s konfekcí. Sáhněte do své skříně pro to, co vám sluší a v čem se cítíte dobře. Samozřejmě s ohledem na to, pro jaký typ fotografií budete pózovat. Jinak se obléknete na rodinné focení, jinak na vánoční.

Na fotkách vypadají nejlépe jednobarevné svršky, platí také prověřené pravidlo, že černá barva zeštíhluje (to kdybyste si chtěli opticky ubrat nějaké kilo), stejně jako jednobarevný tmavý outfit. Bát se není třeba ani vzorů, zvlášť, když zkombinujete vzorovaný kousek oblečení s jednobarevným zbytkem,  jen raději sáhněte po větším vzorku než malém. Ten totiž někdy působí neúhledně.

Jak se nalíčit na focení

I když se běžně příliš nelíčíte, na focení si na něm dejte záležet a přidejte na intenzitě. Objektiv funguje stejně jako kamera a decentní líčení téměř nezaznamená.

Dejte si záležet na vyrovnání nedostatků pleti, kruhů pod očima a červených žilek. Must have je pudr (i pro pány), abyste předešli lesknoucím se flekům na tváři. Lehce zvýrazněte obočí, pohled prohlubte použitím linky a řasenky a zdravý vzhled podtrhněte tvářenkou.

Jak pózovat při focení

Tohle bývá často kámen úrazu, protože většina těch, co nestávají před fotoaparátem denně, jednoduše strne nebo se snaží vytvořit pózu okoukanou ze sociálních sítí nebo módních časopisů. Trénovat pózy je dobrá cesta, dělejte to ale s předstihem a před zrcadlem. Je také dobré projít si své starší fotky a uvědomit si, proč vám to na některých sluší víc a jinde méně.

Platí pár obecných rad, kterých se vyplatí držet:

  • Buďte co nejpřirozenější. Zapomeňte na to, že na vás míří hledáček objektivu a uvolněte se. Když k tomu nasadíte přirozený úsměv (klidně cíleně vyvolaný nějakou milou vzpomínkou), máte půl úspěchu v kapse.
  • Nikdo nemáme stoprocentně symetrické tělo, proto je lepší, když se k fotoaparátu netočíme čelem. Vždy se lehce natočte a jedno rameno posuňte blíž k fotoaparátu. I když se tak možná zrovna necítíte, dosáhnete efektu přirozenosti a navíc si opticky uberete pár kil.
  • Hlavu lehce zakloňte a nakloňte k jedné straně. Stačí nepatrně a zamaskujete tak dvojitou bradu a prodloužíte si krk.
  • Jestli je na vás rad moc, prostě se jen uveďte do pohybu. Než fotograf zmáčkne spoušť, povyskočte si, vykročte, rozhoďte rukama, projeďte si prsty vlasy, dotkněte se partnera… Cokoliv se počítá a vy uděláte obrovský krok k přirozenému vzhledu fotek.

Jak se připravit na tématické focení

Každé focení s sebou nese jiné nároky na přípravu a rekvizity. Na co byste při nich rozhodně neměli zapomenout?

Vánoční focení

Kdo by si nechtěl připomínat třpytivou atmosféru Vánoc kdykoliv se mu zachce… Při vánočním focení nesmí chybět vánoční motivy jako jsou čapky, ozdoby, jehličí a spousta chumlavých materiálů. I když by se zdálo, že na pořízení fotek s atmosférou Vánoc je čas jen pár týdnů v roce, jste na omylu. Když si připravíte vhodné pozadí na focení nebo dobře naaranžujete ateliér nebo svůj obývák, můžete fotit Vánoce třeba v červenci.

Rodinné focení

Vyfotit jednoho modela je někdy výzva a zvěčnit celou rodinku ještě větší. S tím si ale dobrý rodinný fotograf poradí. Vy se zamyslete hlavně nad lokací, kde byste chtěli zvěčnit. Při rodinném focení je totiž extrémně důležité, aby při focení vládla pohoda, která se pak přenese i do fotek. Lepší než fotit v ateliéru je proto někdy vyrazit na procházku, do parku nebo na hřiště a prostě dovádět.

Podzimní focení

Každé roční období má svá pro a proti a podzimní focení může být velmi romantické. Počasí ale bývá nevyzpytatelné, proto se na toulky podzimní přírodou dobře připravte. Teplé (klidně barevné) oblečení, dobré boty a deštník jsou nutností. 

Těhotenské focení

Focení nastávající maminky, případně obou rodičů, je velmi intimní záležitostí. Důležitější než cokoliv jiného je vaše pohoda. Neřešte s partnerem před focením nic nepříjemného, vyspěte se před ním dorůžova a užívejte si toho, že jako nastávající maminka nemusíte řešit kila navíc.