Jak se stát profesionálním fotografem?

Být fotografem znamená příležitost dostat se do blízkosti populárních osobností, poznat zajímavá místa a mít práci tak kreativní, že s ní nebudete chtít nikdy skončit. Chcete se vydat na dráhu profesionálního fotografa? Třeba vám pomůžou následující řádky.

Jak začít fotit

Jestli máte po ruce chytrý telefon novějšího data výroby, můžete začít fotit hned. I profi fotografové přiznávají, že raději chodí „nalehko“ a když nefotí do práce, zaznamenávají svět kolem sebe na mobilní telefon. Technologie už pokročily tak daleko, že pro obstojný výsledek do začátků nic víc nepotřebujete. Doporučili bychom spíš kurz focení.

Kurzy focení vás naučí pracovat s fotoaparátem (tady už si s mobilním telefonem nevystačíte), pochopíte základní fotografickou terminologii a někde budete mít možnost si i otestovat různé druhy fotoaparátů. Prostě a zkrátka vám kurzy dají základní výbavu do zářné fotografické budoucnosti.

 

Tři základní fotografické veličiny

Nemusíte umět do detailu ovládat všechny funkce svého fotoaparátu, ale i amatérský fotograf by měl vědět, co je čas, clona a citlivost ISO. Tyto tři veličiny dohromady rozhodují o tom, jestli bude vyfocené dílo koukatelné a všechny tři budou zmiňovat kurzy fotografování na prvním místě.

Čas

V případě pořizování fotografie je řeč o expozičním čase. Tedy době, během které fotoaparát vyfotí při daném světle focený objekt. Zní to složitě, ale jakmile si k tomu načtete pár informací a sami na sobě otestujete, zjistíte, že se to trochou praxe naučí každý. Čím delší doba, tím je potřeba stabilnější uchopení fotoaparátu a méně pohyblivý objekt.

Náš tip: Jestli nemáte po ruce stativ, nefoťte přes displej fotoaparátu, ale přes hledáček. Fotoaparát si opřením o čelo lépe stabilizujete.

Clona

Clona fotoaparátu funguje na podobném principu jako lidská oční zornička. Reguluje množství světla, které prochází objektivem fotoaparátu a zároveň ovlivňuje hloubku ostrosti fotky. Čím vyšší nastavíte na fotoaparátu clonové číslo, tím bude hloubka fotografie vyšší a naopak.

Náš tip: Pro tolik populární fotky, kdy z fotografie vystupuje něčí postava nebo objekt a okolí je rozmazané, nastavte nízké clonové číslo.

Citlivost ISO

Díky ISO vyfotíte s nadsázkou krásnou fotku i v šeru bez blesku. Toto číslo udává, jak citlivě se chová digitální čip. Čím vyšší je číslo, tím vyšší je citlivost a dokáže si poradit i s horšími světelnými podmínkami. Daní je méně kvalitní celková fotografie. Platí proto, že v přítmí by mělo být číslo ISO vyšší, naopak při dobrých světelných podmínkách (např. při prosluněném dni) naopak nižší.

Světlo – základ dobré fotky

Každý úspěšný fotograf vám potvrdí, že nejlepší fotky vznikají za přirozeného světla. Dokáže nádherně vykreslit stíny a na fotografii vykouzlit neuvěřitelnou atmosféru. Abyste naplno využili jeho možnosti, měli byste si zapamatovat, co je tzv. zlatá hodinka. Jedná se o první a poslední hodinu denního světla v průběhu dne. Takže první hodinu po rozednění a poslední před západem slunce. Právě v této části dne je nejmenší kontrast, stíny nejsou tak temné a slunce „hází“ teplé odstíny. Výsledná fotka je díky tomu krásně pohodová, teplá a optimistická.

Naopak pro focení je nevhodný čas kolem poledne, kdy je slunce nejvýš a dává příliš ostré světlo. V tu dobu hrozí, že fotky budou přeexponované, plné stínů a lidem na nich nebude vidět do obličeje.

Co fotit?

Jednoduše řečeno cokoliv, co chcete. U focení je důležitý trénink, a tak vám doporučíme chodit s fotoaparátem všude a zkoušet.

Portrét

Portrétní fotografie jsou jednou z nejnáročnějších disciplín. I proto, že focené modelky a modelové hodnotí velmi kriticky, jak se vám dílo podařilo. Foťte proto z dostatečné vzdálenosti (nezvýrazníte tak případné vady na kráse), ze správné výšky (to jsou zhruba modelčiny oči nebo lehký nadhled), ostřete vždy na oči (nebo na oko blíž k fotoaparátu, pokud je modelka bokem), dbejte na to, aby model hleděl do prázdného místa na fotografii a nikoliv ven z ní, myslete na celkovou kompozici a neořezávejte modelku v kloubech (obrázek by neměl končit v loktech nebo kolenou).

Produkty

Mohlo by se zdát, že vyfotit dobrou produktovou fotografii je hračka. Omyl! Spíš je to úkol pro pěkné hračičky. Do záběru je potřeba dostat emoci, správné světlo a opravdu pořádně se zaměřit na detaily. Rozhodně doporučujeme využít stativ, žádná neostrost se v tomto případě neodpouští. Pevně ukotvený foťák navíc umožní opakování stejných záběrů a ladění detailů v kompozici.

Krajina a příroda

Pro focení přírodních scenérií vám bude krásně hrát do karet zlatá hodinka. Při ní vyniknou krásná zákoutí a vy nebudete mít tolik práce s nastavováním fotoaparátu. Velmi efektní fotografie vznikají při focení proti slunci, které na výsledném záběru vytvoří zajímavé obrazce. Pozor si dejte na hru stínů – při focení se sluncem v zádech vyfotíte všechny stíny v okolí včetně toho vlastního.

 

Nejlepší vybavení

Se základním fotografickým vybavením si nechte poradit od zkušenějších fotografů. Rozhodně to bude najednou relativně velká investice, proto doporučujeme sledovat akce jednotlivých foto značek a ve správnou chvíli nakoupit. Ušetřit tak můžete i desetitisíce.

Pro začátek vám stačí telefon (naučte se ale pracovat s manuálním nastavením fotoaparátu), zrcadlovku si kupte až ve chvíli, kdy si potvrdíte, že u focení chcete zůstat. Rozhodně se ale neobejdete bez stativu, programu na úpravu fotek (v mobilu nebo na počítači) a v případě, že budete fotografie upravovat na počítači, zainvestujte i do kvalitního monitoru.

Nechcete riskovat výsledek a raději byste měli fotografie od profesionálního fotografa?

Prohlédnout fotografy