Hledáte tipy na originální a symbolické svatební dary?

Někdo je protřelý svatebčan, jiný je pozvaný na svatební veselí jednou za čas. Všichni společně ale řeší stejnou otázku: Čím obdarovat novomanžele?

Před pár desítkami let to bylo snadné. Novomanželé vítali jakékoliv vybavení do domácnosti, takže prim hrály jídelní sety, skleničky, hrnce, případně drobnější elektronika.

Dnes je naprosto běžné, že spolu budoucí manželé žijí už nějaký pátek na psí knížku a domácnost mají plně vybavenou, takže kupovat jim něco z této oblasti, by bylo nošením dříví do lesa. Tedy pokud o to sami nestojí a nemají sestavený seznam svatebních darů. Po tom pátrejte ještě před tím, než si začnete lámat hlavu, jaký originální svatební dar pořídit.

Peníze jako svatební dar

Někdo se nad darováním peněz stále ošívá, pravdou ale je, že obnos v jakékoliv hodnotě je vítaným darem. Originální sice není, ale hodí se na zaplacení nákladů souvisejících se svatbou nebo jako příspěvek na svatební cestu. A kolik dát? Platí nepsané pravidlo, že čím bližší vztah k budoucím novomanželům máte, tím víc peněz byste měli dát. Jestli stále tápete, dejte alespoň tolik, aby suma pokryla náklady na vaše občerstvení a případné ubytování.

Dárek, který potěší

Svatební dar by měl vždy udělat radost. Neberte svatbu jako příležitost zbavit se dárků, které jste někdy dostali a chcete je poslat dál. Dárky v podobě zážitků a vzpomínek jsou vždy tou nejlepší volbou. Zejména pro novomanželi co bydlí v pronajatém bytě či menším domě ocení dárky ve formě zážitků, jelikož právě ty jim nebudou zabírat doma místo. Zkuste zapřemýšlet, co by se páru hodilo, ale sám by si to nepořídil.

Co to třeba může být:

  1. Stírací mapa světa. Uvítají ji cestovatelé i manželé s dětmi. Postupem let budou ubývat nesetřená místa a může posloužit k plánování, kam ještě vyjet.
  2. Rodinné focení. Ze svatebního dne budou mít novomanželé nejspíš spoustu krásných fotek, ale určitě uvítají možnost soukromého focení za půl roku nebo ještě později.
  3. Investice do budoucna v podobě lihoviny. V poslední době se roztrhl pytel s investičním alkoholem a nabídka je opravdu široká. Výhodou je, že lahev, kterou dnes pořídíte za nižší tisíce, může mít během chvilky hodnotu několikanásobně vyšší.
  4. Poukaz na fotoknihu. Fotografie má každý rád, ale jakmile je máme jen v digitální podobě, málokdy se k nim vrátíme.
  5. Úkolovník na první rok manželství. Dárek, který částečně vyrobíte sami, určitě udělá radost. Nakupte sadu obálek, každou z nich nadepište datem, kdy ji mají manželé otevřít a do ní ukryjte úkol nebo malý dárek. Mohou to být vstupenky do ZOO, poukaz na večeři, GPS souřadnice na výlet, pozvánku na večeři k vám... Inspirovat se můžete třeba mezinárodními dny. Téměř na každý den v roce připadá nějaký významný tematický den.
  6. Svatební kniha hostů. Přineste na svatbu prázdnou knihu a poproste každého z hostů, aby do ní napsal vzkaz pro novomanžele.
  7. Zámek lásky. Není možné si jich nevšimnout na mostech, kašnách v romantických zákoutích nebo městech lásky. Nechte novomanželům jeden s vygravírovanými jmény a datem svatby vyrobit a nechte na nich, kde ho pověsí.