Letní svatba: Výhoda nebo peklo?

Blankytné nebe, téměř jisté krásné počasí, ale také horko k zalknutí riziko, že se váš svatební dort rozteče, než do něj stihnete zakrojit. Jak si i v letním vedru užít nezapomenutelnou svatbu a na co si dát pozor?

Svatba v létě a oblečení

V civilu nejspíš během letních měsíců nesundáte kraťasy, sukni a tričko s krátkým rukávem. Nasoukat se během svatebního dne do bohatých šatů s vlečkou by tak mohlo být trochu za trest. Vhodnější jsou lehké materiály, které dobře odvádějí pot a zbytečně nehřejí. To platí i pro spodní prádlo pod svatební šaty. Nevěsty ocení na letní svatbě šaty z šifonu nebo saténu, pánové mohou vyměnit na letní svatbě oblek za lněnou košili s krátkými kalhotami. Na nohy zvolte vzdušné sandály nebo se bot vzdejte úplně.

Pohodlí hraje prim na svatbách obecně, na těch letních je jeho výběr obzvlášť důležitý.

Letní líčení

Sjednocený make-up, lesk jen tam, kde ho chceme a pleť i večer čerstvá jak ráno. Tak nějak by si přála na svatbě vypadat každá nevěsta. Jenže teploty kolem třicítky jsou nepřítelem „velkého“ líčení. Na letní svatbu volte raději lehčí přirozený make-up, nezapomeňte pleť i v průběhu dne tonizovat (skvělá je k tomuto účelu růžová voda v rozprašovači) a po ruce mějte neustále transparentní pudr (ten ocení i váš svatební fotograf, protože nebude muset vaše fotky tolik retušovat).

Svatba v létě a jídlo

Občerstvení je na letních akcích tvrdým oříškem. Alkohol stoupá hostům do hlavy rychleji, než bychom si přáli, studený raut s uzeninami a masem je lákadlem pro hmyz i bakterie salmonely a máslové krémy tají jak při jarní oblevě. 

Jídlo na letní svatbě má svá specifika a aby vám po něm nebylo minimálně těžko, je potřeba dodržet pár základních pravidel:

  • Vyhněte se pokrmům, které rychle podléhají zkáze (např. oblíbený tatarák nebo sushi jsou velmi rizikové)
  • Studený raut umístěte do bezpečí vnitřních prostorů (omezíte přístup hmyzu) a využijte chladící boxy, ve kterých jídlo nepodlehne tak rychle zkáze. Je také vhodnější mít menší raut a častěji ho doplňovat, než dopustit, aby jídlo na stolech leželo příliš dlouho.
  • Svatební dort a zákusky volte raději lehčí, ovocné. Úplně se vyhněte těžkým máslovým a smetanovým krémům, v létě i strávníci ocení odlehčené varianty.
  • Nepřehánějte to s nabídkou alkoholu a omezte ji raději jen na výběr lehkých vín. Tvrdý alkohol by v horkém počasí nadělal víc neplechy než užitku.
  • Naopak hostům nabídněte dostatek nealkoholických nápojů, od obyčejné vody s citrónem až po široký výběr domácích limonád.
  • V létě je k dispozici spousta čerstvého ovoce, proto ho neváhejte naservírovat v podobě ovocných salátů i na svatbě.

Chladivá zábava

Svatebčané jistojistě ocení, když na svatbě vytvoříte pár stinných zákoutí (mohou být spojená třeba s fotokoutkem nebo klidným zázemím pro povídání). Skvěle funguje i vodní mlha – pro tu stačí mít jen hadici s vhodným rozprašovačem a uvidíte, že hosté budou s povděkem trávit čas u vody.