Naplánujte si focení do posledního blesku!

Ještě před tím, než budete poptávat fotografa na vaši akci, byste si měli dobře rozmyslet, co chcete nafotit, jakým stylem a kde. Ideálně si udělejte alespoň bodový scénář akce, který poté proberete s fotografem.

Sestavte si program akce

Minimálně v hrubých obrysech nejspíš tušíte, jak bude vaše akce vypadat. Před tím, než se pustíte do oslovování profesionálního fotografa, si zkuste promyslet i detaily a připravte si podrobný scénář. Zapřemýšlejte, jestli fotografa potřebujete mít u ruky po celou dobu akce nebo vám stačí zdokumentovat jen její část. To se výrazně odrazí na výsledné ceně – celodenní focení bude stát víc než práce fotografa na hodinu.

U čeho by neměl profesionální fotograf chybět

Svatba

Svatební veselí si žádá relativně dlouhou účast fotografa, a také nemalou investici z vaší strany. I tak byste úpravu fotografií a jejich vyvolání měli vložit do rukou profesionála. Nejspíš budete chtít zachytit obřad a vyrobit pár portrétních fotografií, aby svatební fotky vyvolávaly ohňostroj emocí ještě za pár let. Možná by se hodilo i pár fotek ze svatebního veselí, celou hostinu ale nemusíte nechávat fotit, stačí pár záběrů plných atmosféry.

Jestli chcete za fotografa trošku ušetřit, můžete ho využít jen na zásadní okamžiky, a o fotografie požádat i svatební hosty – každý dnes disponuje chytrým telefonem s relativně kvalitním fotoaparátem a vy tak máte šanci, že se vám ve svatebním archivu sejde dost použitelných momentek viděných okem účastníků svatby.

Večírek

Ne každý večírek by měl být zdokumentován profesionálním fotografem, výjimku doporučujeme udělat v případě firemní akce. V závislosti na typu vašich hostů využijte služby fotografa pouze pro zachycení zásadních okamžiků večírku, jako je jeho zahájení, projevy důležitých osobností, předávání ocenění, případně pár momentek z programu.

Zachycování atmosféry by mělo probíhat jen do doby, než veselí (často podpořené konzumací alkoholu) příliš propukne. Chcete přeci, aby se u vás cítili vaši hosté příjemně a bezpečně, ne? Dopřejte jim v tomto ohledu soukromí a výsledek ohleduplně vyselektujte už ve fázi vyvolávání fotografií.

Ples

Krásné šaty dam, smokingy pánů, spousta světel a nejvíc slavnostní atmosféra, jakou si dokážete představit. Vzácné chvíle takové nádhery si zaslouží být zdokumentovány. Focení na společenské akci má svá pravidla, proto vybírejte fotografa, který s ním má zkušenosti. Důležitý je nejen dress code, ale také to, aby fotograf uměl být diskrétní a focené hosty nijak neobtěžoval při tanci.

Jak vybrat vhodného fotografa

Možná si říkáte, že na všechna focení využijete svého dvorního fotografa. Nevadí, že jeho specializací je produktová fotografie. Je přeci jedno, jestli nafotí produkty ve fotografickém ateliéru nebo lidi na akci. Rádi bychom vás vyvedli z omylu. Každý styl z focení je jinou fotografickou disciplínou, a to, že někdo umí skvěle fotit v ateliéru, ještě neznamená, že vám dodá úžasné fotky z akce. Jestli chcete mít jistotu, že vaše svatební fotokniha bude plná dechberoucích fotek, doporučujeme si vybrat fotografa podle jeho zkušeností a oblastí, na které se specializuje.

Rozhodně si prohlédněte portfolio fotografa. To jsou ukázky jeho předchozích prací, ze kterých rychle zjistíte, zda vám bude jeho styl vyhovovat. Sázkou na jistotu jsou reference od známých nebo jiných uživatelů našeho webu. Líbily se vám fotky, které měla vaše nejlepší kamarádka ze svatby? Je relativně velká šance, že když oslovíte stejného fotografa, budete s výsledkem spokojeni.


Připravte si plán focení

I když vám fotograf spoustu věcí doporučí a pomůže ujasnit, měli byste vědět, co od něj chcete a jak by měl vypadat výsledek. Připravte si proto plán focení, který vám pomůže odpovědět na následující otázky:

Kdy má fotograf přijít?

Včas. Nemůže se snad stát nic horšího, než když netrpělivě vyhlížíte svého dokumentaristu. Domluvte se proto na příchodu alespoň 30–45 minut před oficiálním začátkem akce. Fotograf bude mít šanci si obhlédnout prostory, vytipovat nejlepší místa pro focení, a když mu ještě před začátkem nabídnete drobné občerstvení, máte vyhráno.

Jak dlouho bude fotit?

U každé akce dokážete předem otipovat, jak dlouho budete služby fotografa potřebovat, ze scénáře a časového harmonogramu akce. Vždy profesionála využívejte jen na nezbytnou dobu tak, abyste zachovali soukromí hostů a cizí element s fotoaparátem v ruce neměl negativní dopad na veselí hostů.

Kolik fotek budete chtít?

Budou vám stačit fotografie v digitální podobě nebo je budete chtít vyvolat? Kolik jich potřebujete? A bude potřeba mít některé fotografie i v několika kopiích – např. pro vážené hosty nebo babičky? Očekávání týkající se výstupů jsou velmi důležitá, proto svoje zadání fotografovi v tomto ohledu nepodceňujte.

Kde by měly fotografie vzniknout?

Pro fotografa je důležité vědět, jestli bude mít focení za rohem svého domu nebo několik desítek kilometrů za městem. Proto to bude jedna z prvních otázek, na kterou se bude ptát. Stejně tak, jako jestli bude focení v interiéru nebo pod širým nebem.

Kdy fotografie dostanete?

I když se vám může zdát samozřejmé, že byste fotografie z akce měli mít ve svém mailu druhý den, nemusí to být pravidlo. Předem se zeptejte fotografa na dodací lhůtu fotografií, případně ho informujte o tom, kdy nejpozději je potřebujete.