Nebojte se zimy aneb 6 výhod svatby v zimním období

Většina snoubenců čeká se svatbou na jaro nebo léto, přitom jiskřivé fotky ve sněhu mají stejně neopakovatelnou atmosféru. Pokud doma vedete diskuse, zda by zimní svatba nebyla přeci jen lepší, přečtěte si, jaké výhody pro vás bude mít.

1. Termín podle vašeho gusta

Od jara do časného podzimu mají matriky tak nabito, že musíte začít svatbu plánovat alespoň s ročním předstihem, v nejexponovanějších měsících i déle. Jakmile ale venku přestane být počasí na tričko s krátkým rukávem, můžete si termíny vybírat a není výjimkou, že nejbližší volné datum bude už příští měsíc. Bez ohledu na to, zda se chcete brát na radnici, kdekoliv „v terénu“ nebo plánujete svatbu v hotelu.

Náš tip: I když si můžete vybírat z množství termínů a lokalit, volte pro svůj svatební den soboty a místo, které bude dostupné i v nepříznivém počasí.

2. Lepší ceny

Vysoká poptávka ve slunečných měsících znamená také vyšší ceny. Dodavatelé vědí, že budou vytíženi, ať nasadí ceny (téměř) jakkoliv vysoko. Mimo sezónu ušetříte za pronájem prostoru, občerstvení i dekorace, protože zakázek je jednoduše méně. Až budete přemýšlet, kde uspořádat svatbu v zimě, můžete se oproti letním měsícům buď trochu rozšoupnout a vybrat si prostor nebo občerstvení, které by vám bylo jinak zapovězeno, nebo vás bude hřát dobrý pocit, že jste ušetřili i tisíce korun.

Náš tip: Nebojte se oslovit i dodavatele, jejichž služby na vás na první pohled působí až příliš exkluzivně. Mimo hlavní svatební sezónu budou jejich ceny dostupnější.

3. Neodolatelné fotky

Fotit svatbu v době rozkvetlých luk a parků už je trochu nuda, to vám potvrdí každý svatební fotograf. Většina z nich bude mít naopak radost, když je požádáte, aby zvěčnili váš svatební den v zasněžené krajině, na terase plné jiskřivých plamínků svíček nebo u plápolajícího krbu. Zimní fotky mohou být výzvou pro fotografa i novomanžele, ale když popustíte uzdu fantazii, ještě za desítky let se budete chlubit netradičními svatebními fotkami s koulovačkou, jízdou na saních nebo společným stavěním sněhuláka. 

Náš tip: Výběr fotografa rozhodně nepodceňte. Zapátrejte po zkušenostech vašich známých a oslovte vždy víc dodavatelů. Fotograf je ten, kdo vám vytvoří nejviditelnější svatební památku, a proto je důležité i to, abyste si lidsky sedli.

4. Občerstvení, co vydrží 

Zima vás nijak nelimituje v tom, jak má vypadat svatební catering. Zatímco v létě musíte počítat s tím, že ne všechny pokrmy jsou pro toto roční období vhodné (např. máslové krémy na dortu se rychle roztečou, saláty uvadají během chvilky a tatarák hrozí rychlou zkázou), zima je vůči všem lahůdkám velkorysá. V tom, co budete hostům servírovat, se v tomto ročním období meze nekladou a je jen na vás a vašich chutích, jestli si dopřejete exotické lahůdky nebo se vydáte po stopách našich předků a upřednostníte českou sezónní kuchyni.

Náš tip: Oslovte víc svatebních cateringových společností a vyberte si tu, která nejlépe reflektuje váš rozpočet i představu.

5. Víc volného času

Pokud se neplánujete brát zrovna během adventu, nejspíš budete mile překvapeni, že nikdo z pozvaných hostů se nebude omlouvat proto, že by neměl čas na svatbu dorazit. Jaro, léto i raný podzim jsou časem, kdy většina lidí vyráží na dovolené, prodloužené víkendy nebo zahradní party. Snadno se tak stane, že termín vaší svatby některým důležitým hostům nevyhovuje. V zimě se toho tolik bát nemusíte. Obecně jsme v chladnější části roku mnohem víc doma a užíváme si rodinné pohody.

Náš tip: Než si stanovíte pevné datum svatby, poptejte se mezi důležitými hosty a přáteli, zda jim termín vyhovuje.

6. Šaty jako z pohádky

Možná to bude znít zvláštně, ale i výběr oblečení na svatbu v zimě je jednodušší než jindy. Nemusíte řešit, jestli vám ve vybraném modelu nebude horko, zda šaty nejsou moc těžké nebo že naopak odhalují až příliš.  

Svatba v zimě nahrává bohatým modelům starého Hollywoodu doplněným o pelerínky, kožíšky nebo teplé plédy. Skvěle si vyřádíte s kombinací barev šatů a doplňků, stejně tak si můžete užít mnohem více a jiskřivějších šperků - případně si můžete nechat vyrobit nějaké šperky na míru přímo pro vás a váš vyjímečný den. To, co by v létě bylo „už moc“, je v zimě úplně v pohodě. 

Při výběru svatebních šatů myslete na to, co všechno v nich budete provádět a tomu outfit přizpůsobte. Při focení na zasněžených pláních určitě kromě teplého plédu nebo kožíšku oceníte i hřejivé kozačky pro široká lýtka, rukavice a teplou beranici.

Náš tip: Při výběru šatů se vždy připravte na tu nejmrazivější variantu. Je lepší si rukavice a čepici neobléct, než aby vám chyběly.

Štěstí přeje připraveným

Nemalujme si ale všechno na růžovo. Svatba v zimě je sice ve většině ohledů praktičtější, i tak má pár úskalí, na která je dobré se připravit. Pak už vás nic nezaskočí.

Dopravní kalamita

Když napadne přes noc několik desítek centimetrů sněhu, je relativně velká šance, že se ne všichni dostanou na svatbu včas. Je dobré tomu přizpůsobit harmonogram a hosty zvát na místo obřadu s dostatečnou časovou rezervou.

Rozmary počasí

Ani při sebelepším plánování počasí neporučíte. Možná máte vysněné zasněžené svatební fotky, ale může se stát, že budete mít svatbu na blátě. Dobrý a zkušený svatební fotograf bude počítat i s takovou alternativou a bude mít v záloze scénář pro každou situaci. 

Nemoci a nachlazení

Podzim a zima jsou rájem pro šíření respiračních virů, organismus trpí nedostatkem sluníčka i vitamínů a imunita je proto oslabená. Zdraví hostů neovlivníte, ale vy s předstihem dbejte na prevenci, ať svůj velký den nestrávíte v horečkách.