Newborn focení - jak na to

Od chvíle, kdy jste poprvé drželi uzlíček své lásky v porodnici v náruči, už uplynulo pár dní nebo týdnů a vy byste tyhle chvíle totálního štěstí chtěli zvěčnit? Není nic jednoduššího, než si objednat novorozenecké focení miminek a v příštích letech se kochat vzpomínkami.

Kdy je vhodné newborn focení

Na to existuje naprosto jasná odpověď. Nejzazší termín pro newborn focení s rodiči je do 3. týdne od narození, ideálně je to do 15. dne. Je to z toho důvodu, že ti nejmenší kulíšci dobře spí, nevzbudí je zvuk závěrky a skvěle se i ve spánku polohují. Jsou tak ideálním modelem, který bez mrknutí oka zvládne i delší focení. Druhým důvodem je relativně snadná přítomnost tatínka. Ten si zpravidla bere na první dny po porodu dovolenou, aby se mohl své čerstvé rodině věnovat, a má tak čas zúčastnit se i focení.

Když tento raný čas propásnete, dostanete další šanci zase až ve věku kolem 4. měsíce, kdy miminka krásně pasou koníky, mají jasný pohled a přichází první úsměvy.

Newborn focení doma vs. focení miminek venku

Nejspíš už v porodnici vznikly první fotografie vašeho miminka a v jeho focení pokračujete i doma. Je to logické, malý človíček je tak roztomilý, že si o pár fotek denně říká. Vzniknou tak skvělé momentky, které se ale ani zdaleka nevyrovnají fotografiím od profesionálního fotografa

Fotografování miminek může i s profíkem proběhnout u vás doma nebo v ateliéru. Doma budete ve známém prostředí, což může být důležité zejména pro maminku těsně po porodu. Zároveň tam ale nikdy nevytvoříte takové podmínky jako v ateliéru. Fotografové, kteří se “na miminka” specializují, většinou disponují speciálně vybaveným útulným ateliérem, ve kterém se budete cítit bezpečně úplně všichni.

Rekvizity na focení miminek

Než začnete vymýšlet rekvizity na fotky, připravte si tašku s nezbytnostmi pro miminko. Určitě se budou hodit náhradní plenky, přebalovací podložka, látkové pleny pro případ blinkacích nehod, vlhčené ubrousky, kojenecké mléko pro případ, že nekojíte, dudlík (i když ho miminku zatím nedáváte), deku na přikrytí a oblečení, ve kterém ho chcete vyfotit.

Nezapomeňte ani na sebe a partnera a připravte si několikero oblečení (i pro případ, že vás miminko poblinká). Hezky vypadá barevné, ale tak, abyste k sobě se zbytkem rodiny ladili. Maminky, které se nechtějí chlubit poporodním bříškem, určitě uvítají vzít si jednobarevné oblečení (černé nebo bílé), které na stejnobarevném pozadí má až neuvěřitelný zeštíhlující efekt.

Deka na focení miminek

Deku miminku můžete vzít vlastní, ovoněnou rodinou, zároveň ale můžete počítat s rekvizitní v ateliéru. Většina jich disponuje takovou variací přikrývek, že nebudete vědět, po které sáhnout.

Oblečení na focení miminek

Je dost možné, že máte doma připravenou hromádku novorozeneckého oblečení, ve kterém si přejete své miminko vyfotit. Vemte ji určitě s sebou a zároveň buďte otevřeni tomu, co najdete v ateliéru. Většinou jsou k dispozici v podobě rekvizit nejen klasická bodýčka, overaly, čepičky a čelenky, ale také nejrůznější košíky, podložky nebo pozadí.

Kostýmy na focení miminek

Když budete mít chuť a čas experimentovat, nebojte se svého prďolu obléknout i do speciálních kostýmů. Určitě mu budou slušet zaječí ouška, pokud se narodil kolem Velikonoc, případně kostým Santy na vánoční focení miminek. I tímto typem oblečení ve fotoateliérech disponují, pro jistotu si ale dopředu zjistěte, co vše mají k dispozici.