Párové focení plné emocí. Jak dosáhnout dokonalých momentek?

Jste zamilovaní až po uši nebo už spolu pár let sdílíte domácnost, ale společné fotky vám ve foto archivu chybí? No jasně, vždyť když už se fotíte, nejspíš jeden z vás v ruce drží foťák a druhý je za modela! Přitom mít sérii fotek, na kterých demonstrujete svůj vztah a můžete se na ně podívat ve slabších chvilkách, by měla být skoro povinnost.

Nejkrásnější párové fotky

Při focení páru si můžete vystačit s foťákem, stativem a dálkovou spouští. Jenže při neustálém nastavování správné kompozice se jen těžko můžete soustředit jeden na druhého a z fotek se pak vytratí to hlavní – emoce a přirozenost. Proto je lepší přizvat do party třetího, ideálně profesionálního fotografa. 

Nemusí to být nutně kamarád, ale měli byste se s ním sejít ještě před focením, zjistit, jestli si vzájemně sedíte a prodiskutovat s ním, jaký si představujete výsledek. Chcete romantické fotky při západu slunce? Nebo se budete raději pošťuchovat doma při vaření oběda? Ty nejhezčí fotky vzniknou ve chvíli, kdy vám bude tak dobře, že na přítomnost objektivu zapomenete.

Jak se připravit na párové focení

  • Výběr vhodné lokality

Začněte tím, že společně s fotografem vytipujete místa, která znáte a je vám na nich dobře. Může to být park, kde jste měli první rande. Les, do kterého chodíte rádi na houby. Nebo váš obývák, kde trávíte nejvíc času. Vždy je ale lepší volit lokality s minimem lidí. Pokud jste modelové amatéři, diváci by vám nejspíš nedělali dobře. 

  • Správná chvíle na focení 

Už jsme si řekli, že pro dokonalý výsledek je důležité, abyste byli v pohodě. Proto párové focení dobře načasujte. Jste ranní ptáčata a hýříte v tuto dobu energií? Pak jděte do fotek spojených s východem slunce. Pokud s vámi dopoledne není řeč, focení si naopak načasujte na odpoledne neb podvečer.

Obecně platí, že nejromantičtější fotky vznikají během ranní a podvečerní zlaté hodinky, velké kouzlo mají i fotky za deště, ale vyfotit skvělé fotky zvládne dobrý fotograf kdykoliv a za jakýchkoliv podmínek. 

  • Co na sebe

Na snímcích budete dva, proto je dobré se na výběru oblečení domluvit. Měli byste k sobě stylově i barevně ladit, doplňovat se a cítit se pohodlně. Určitě sáhněte po barevnějších kouscích, ale vyhněte se extrémům v barvách i vzorech. Nic nezkazíte, když si s sebou vezmete i něco na převlečení. Důležité jsou také sladěné doplňky, například hodinky.

Nejlepší pózy při focení pro páry

Strojeným pózám dávno odzvonilo, nejlepší jsou takové fotky, ze kterých čiší uvolněnost, láska a radost. 

Proto si doma nenacvičujte pózy, ale při focení zkuste pár tipů, které výsledný efekt umocní:

  • Dotýkejte se jeden druhého. Nemusíte být v těsném objetí (to bude naopak na snímku deformovat vaši tvář nebo tělo), ale nebojte se dát najevo svou lásku.
  • Při focení si povídejte, vzájemně se rozesmívejte. Vyhněte se ale třaskavým tématům, ať si nekazíte náladu.
  • Uvolněte se. Zapomeňte na fotoaparát, na to, co vám kde přebývá nebo naopak chybí a prostě si ten čas jednoduše užívejte.