Svatební dekorace, které si zvládnete vyrobit sami. Jak na to?

Je naprosto logické, že chcete, aby byla vaše svatba dokonalá. Jenže ceny všeho letí nahoru, a tak nad rozpočtem přemýšlí i ti, kdo netrpí nouzí. 

Na některých věcech se šetřit nevyplácí. Prostor s neopakovatelnou atmosférou, svatební tabule se zamilovanými lahůdkami a profesionální svatební fotograf, co vám vytvoří vzpomínky plné emocí, jsou těmi zásadními.

Pak jsou položky, na nichž můžete ušetřit. Třeba DJ, ubytování pro hosty nebo svatební výzdoba. Tu si dokážete dokonce vyrobit z velké části sami. Jak na to?

Svatební oznámení

Než vykoukne profesionální svatební oznámení na svět, stojí dost hodin práce a času všech zúčastněných. Budoucích novomanželů, kteří si musí rozmyslet, co na něm má být napsáno. Grafika, co si vezme na starosti, aby byl výsledek koukatelný a na závěr připraví data pro tisk. Tiskárny, která nakoupí papír a oznámení vytiskne. Plus ještě musíte koupit obálky a buď je svatebčanům rozeslat (a zaplatit poštovné) nebo jim je osobně předat (a strávit tak spoustu času na cestách).

Jde to i jinak, efektivněji a výrazně levněji! A výsledek může být stejně úchvatný. Jak na to?

  • Sedněte si k počítači a vyrobte si oznámení svépomocí.
  • Existuje řada on-line grafických programů, v nichž to zvládne i úplný začátečník.
  • Například v aplikaci Canva je už spousta předpřipravených šablon na cokoliv, stačí jen doplnit vlastní text a případně doladit grafiku k obrazu svému.
  • Ve finále kliknete jen na tlačítko „uložit“ a pozvánka na svatbu je na světě.
  • Takové oznámení můžete většině svatebčanů poslat mailem (každému zvlášť s osobním textem) a pár pro nejbližší rodinu jich vytisknout na domácí tiskárně.

Ozdoby na stůl

Není nad ruční práci, a tak bude vypadat naprosto luxusně, když svatební stůl vyzdobíte vlastnoručně vyrobenými jmenovkami. Všechno, co k tomu budete potřebovat, jsou čtvrtky (klidně ale můžete zrecyklovat papír ze starých krabic) a lihové fixy. Pak už se vaší fantazii meze nekladou, inspiraci můžete nakoukat třeba na Pinterestu.

Na stejném místě najdete i spoustu návodů třeba na svatební ubrousky a další svatební dekorace. Skvěle budou vypadat svícny nebo vázy vyrobené ze starých zavařovacích sklenic polepené režným provázkem, jako dekorace na stůl zužitkujete i korkové špunty z vína – třeba jako stojánky na jmenovky.

Další výzdoba na svatbu

S trochou fantazie vyrobíte i další svatební výzdobu: 

  • Starou paletu zužitkujete jako uvítací tabuli, stačí trocha barvy.
  • Obyčejná dřevěná krabička na kapesníky zase poslouží jako pokladnička na sny novomanželů. Zkuste ji jen natřít na bílo a opatřit vzkazem pro svatebčany.
  • Staré retro kolo může sloužit jako krásná dekorace, u kterého se ne jeden pár bude fotit. 
  • Abyste neutratili majlant za květinovou výzdobu, využijte to, co právě kvete na polích. Luční kvítí vypadá ve vázách skvěle, líbivé jsou i větvičky keřů nebo stromů. Jediné, na co si dejte pozor, je čerstvost. Květiny trhané na louce mají menší životnost než kupované kvítí, a tak se vyplatí natrhat je až v den svatby.