Boho svatba: jak ji uspořádat a co nesmí chybět?

Děsí vás svatební klasika, při které je nevěsta celý svatební den sešněrovaná v korzetu, s novomanželem se nakrmí knedlíčkovou polévkou a u stolu sedí oba s ubrusem kolem krku jako bryndákem? Pak jste nejspíš ideální adept na uspořádání boho svatby.

Jaké jsou svatební styly?

S každou sezónou se mění styl poptávaných svateb. Od doby na přelomu milénia, které dominovala klasická svatba s naškrobenými svatebními šaty, neměnnými zvyky a nepříliš atraktivními místy konání, jsme se přesunuli do chvíle, kdy neexistuje nic jako neobvyklá svatba. Povoleno je vše, hlavním cílem je, aby si svůj den D užil každý svatebčan s novomanželi v čele.

Posledním letům dominuje boho svatba s přírodními prvky a svobodou všemi směry, vintage svatba s patinou všeho, rustikální svatba s přírodními prvky snoubenými s výraznými materiály jako je kov nebo glamour svatba, jejíž synonymem je luxus, kam se podíváš. 

Tematická svatba ve stylu boho

Podstatou boho svatby je přirozenost, svoboda a radost z přítomného okamžiku. S klidem zapomeňte na objemné šaty, výrazné líčení i velkolepou výzdobu. Vlastně můžete zapomenout na všechna pravidla a prostě si jen užívat romantickou atmosféru svého velkého dne.

Nejlepší místo pro boho svatbu

Boho svatba je taková, kde si na jednom místě užíváte od příprav na obřad až po poslední sklenku vína na hostině. Lokace, kterou pro svou svatbu vyberete, by měla být na dosah přírody a umožnit obřad pod širým nebem i následnou veselici. Velkým bonusem je možnost schovat se pod střechu, když začne pršet nebo foukat vítr. Ve svatební hantýrce se tomu říká „mokrá varianta“. 

Ke svatebnímu veselí v boho stylu se budou skvěle hodit zrekonstruovaná stavení, statky, hájenky nebo mlýny.

Boho šaty pro nevěstu a ženicha

Pohodlí je nadevše, můžete vyměnit bohaté šaty za jemné, splývavé, v neutrálních barvách. I když je barvou nevěst bílá, podle svého vkusu ji můžete vyměnit za jinou. Nejlépe vypadají něžné pastelové tóny v kombinaci s květinovými krajkovými aplikacemi. Outfit doplňte jemným líčením, volně splývajícími vlasy (utaženým drdolům dávno odzvonilo) a nebojte se dát do vlasů věneček nebo čerstvé květiny.

Podobně je na tom i ženich. Stále platí, že by budoucí novomanželé měli být barevně a typově sladěni, pánové si na boho svatbu nejčastěji oblékají plátěné kalhoty s kšandami a košili, sako si mohou schovat na jinou příležitost.

Dekorace na boho svatbu

Nehledejte žádné načančané květiny ani ozdoby na stůl a využijte to, co aktuálně roste a kvete v přírodě a nešetřete tím – hlavním jmenovatelem boho svatby jsou totiž květiny. Hodně květin. A ve váze ze zavařovací sklenice bude vypadat čerstvé kvítí nádherně. 

Jako jmenovky na stůl můžete použít korkové špunty nebo kameny. Nebojte se využít při výzdobě přírodní materiály jako jsou režné provázky nebo juta, doladí celkovou boho atmosféru. A jestli chcete další tipy na svatební dekorace, nakoukněte do našeho staršího článku.

Boho hostina

Byla by škoda na tabuli vyzdobené lučním kvítím a jutou podávat klasické svatební menu. Nebojte se neformálních způsobů podávání jídla, jako je třeba grilování nebo food track. Obojí skvěle doladí atmosféru.

Fotograf

Možná by absence pravidel při přípravě boho svatby mohla svádět k tomu, že některé důležité body při přípravě opomenete. U většiny z nich se to schová, jeden je ale nadmíru důležitý: fotograf. I když můžete požádat hosty, aby v průběhu svatby fotili a fotky vám pak poskytli, svatební fotograf, který vám bude neustále v patách a navíc vám pořídí i stylizované snímky, je k nezaplacení.