5 nejlepších triků pro fotografování v místech se špatnými světe

Mohlo by se zdát, že vyfotit dobrou fotku už je dneska snadné i pro fotografy - amatéry. S chytrým telefonem a spoustou automatických režimů to přece nemůže být jinak… Jenže jsou situace, kdy automatika nestačí. Třeba v horších světelných podmínkách. 

Dalo by se říct, že dobrý fotograf se pozná podle toho, jak si poradí s horšími podmínkami. Zatímco při dobrém přirozeném světle není potřeba nijak extra nastavovat přístroj a skvělá fotka se pořídí téměř sama, fotit v šeru, pod zataženou oblohou nebo naopak v poledním slunci, je docela umění. Fotky pak bývají rozmazané, bez dostatečné hloubky a hodné smazání.

Zdroj: Freepik.com

Jak vylepšit světelné podmínky

Ideální by bylo počkat si na lepší přirozené světlo a fotit jindy, ale to nejde praktikovat vždy. 

Horší světlo můžete pojmout jako výhodu. Fotky s využitím pouličních lamp, odlesků z výloh nebo třeba s deštěm nad hlavou budou jiné, možná zasahující až do kategorie uměleckých fotografií, ale s osobitým kouzlem.

Jinak se samozřejmě nabízí využití externích blesků. Ten, co je přímo na fotoaparátu raději nepoužívejte, většinou způsobí, že je výsledek osvětlený příliš tvrdým světlem. Blesk je dobré namířit třeba na strop nebo boční bílou stěnu, obojí zapůsobí jako přirozená odrazka světla a výsledek bude měkčí. Skvěle samozřejmě zafungují odrazové desky, je ale otázka, jestli budete mít možnost nosit si je s sebou do terénu. Doporučujeme použít za všech okolností stativ, v horším světle je důležitější než jindy, aby se přístroj při focení nehnul. 

S horším světlem vypomůže i manuální nastavení ISO (mezi 400 až 800), expozicí od 1/60 do 1/200 a clonou od f/2.8 do f/5.6. Pokud vám pro danou situaci nebude vyhovovat, můžete si zkusit pohrát s prodloužením času expozice nebo zvednutím ISO.

Jak pomůže přímo fotoaparát

Je také dost možné, že prostě vyrazíte do terénu a na krku budete mít jen fotoaparát. I tak si dokážete poradit. Čím větší, technicky vyspělejší přístroj budete mít, tím lépe. Vždy si v tom případě nastavte režim pro stabilizaci obrazu, který odfiltruje nežádoucí šumy především pod umělým osvětlením. Výhodou bude také světelnější objektiv, třeba s univerzálním ohniskem 35 mm. 

Velkým pomocníkem je vždy stativ. Pokud jste vyrazili bez něj, dokážete si poradit využitím nábytku, opřením o zábradlí nebo minimálně co nejpevnějším zapřením rukou o tělo, když mačkáte spoušť.

Něco jde zachránit v postprodukci

Při focení v horším světle je dost pravděpodobné, že fotky budou zrnité. To nemusí být vždy na škodu, určitá mír zrna působí efektně. V postprodukci jde ale zrnitost zmírnit buď využitím funkce na potlačení zrnitosti nebo snížením textury a jasu (čímž ale zároveň poněkud zhoršíte ostrost fotografie).

Důležité je ale fotit vždy ve formátu RAW, který oproti JPG zachová maximum informací o fotografii a obraz je detailnější. To se při postprodukci fotografií vzniklých v horších podmínkách hodí. Nejběžnější aplikací na úpravu fotografií je Photoshop, ale zvládnou to i jiné, třeba Lightroom nebo menší Zoner studio, kde snadno zvýšíte jas a snížíte šum.

Nebojte se experimentovat

Světelný objektiv, stativ, správné nastavení fotoaparátu jsou tak nějak základními podmínkami pro focení v horším světle. Fotografování je ale umění, a tak se nebojte zkoušet, vytvořte z nevýhody příležitost a třeba zjistíte, že vás focení v horším světle baví víc než v ideálních podmínkách.

Bonusové tipy a triky

Chcete experimentovat se zdrojem světla na fotkách? Využijte, jak už jsme psali, jakýkoliv zdroj světla, který je kolem vás. Vytvořit si můžete i svůj vlastní: třeba hořící svíčku, zapalovač, zápalky, 

Skvěle poslouží i LED světla. Jen doporučujeme nespoléhat na LED diody na mobilních telefonech, ty většinou dobré světlo neposkytnou (je stejně tvrdé jako z integrovaného blesku ve fotoaparátu). Naopak velmi dobré zkušenosti máme s kruhovými LED světly, která využívají blogeři při natáčení vlogů.