Fotografování rodinných oslav

Kdo by nestál o krásně zvěčněné vzpomínky na rodinné oslavy a společně strávené chvíle? Fotky z oslavy prvních narozenin nebo jiná rodinná sešlost jsou perfektní příležitostí pro pořízení rodinných portrétů.

Jak se na rodinné focení připravit

Pro každého, kdo nestojí denně před objektivem fotoaparátu, je focení poněkud stresující záležitostí. Jen málokdo se dokáže okamžitě chovat uvolněně a přirozeně, když ví, že každý jeho krok sleduje pozorný fotograf. Proto je důležité se na focení maximálně připravit.

Základem je dobře se na rodinné focení vyspat, tmavé kruhy pod očima nikomu nesvědčí. Pečlivou přípravou by měla projít i úprava zevnějšku. Umýt si vlasy, pečlivě se nalíčit. Pudru by se neměli vyhýbat v tomto případě ani muži, zvlášť pokud má jejich pleť sklony se lesknout.

Co si obléknout? To, o čem víte, že vám sluší a lichotí postavě, v oblečení byste se měli cítit pohodlně. Pokud nepatříte do skupiny vyznavačů stylu EMO, určitě sáhněte po barevném oblečení, dodá fotografiím optimismus a vám veselou náladu.


Zákulisní fotky

Dokumentujte přípravy. Mají neopakovatelnou atmosféru a do rodinného alba jsou jak dělané. Modelové jsou totiž během příprav naladěni sami na sebe, fotoaparát často ani nevnímají a tento druh snímků vám po čase připomene, jak přípravy na rodinné foto probíhaly.

Totéž platí i pro fotky občerstvení, zvlášť pokud pořizujete fotografie rodiny v domácím prostředí a u příležitosti nějaké významnější události jako jsou Vánoce, narozeniny nebo křtiny. Mít zachycenou maminku, jak připravovala slavnostní stůl, zatímco děti uždibovaly z nazdobených táců, je krásná vzpomínka.

Nezapomeňte na rekvizity

Foto rodiny obnáší nejen snímky jednotlivých členů, ale také mazlíčků. Máte ho? Určitě ho pusťte před fotoaparát také. Je přeci plnohodnotným členem rodiny. Totéž ale platí pro oblíbené hračky dětí, nerozlučné plyšové parťáky a talismany.

Každý profesionální fotograf rodinných snímků má v ateliéru arzenál osvědčených rekvizit. Požádejte ho, ať alespoň něco vezme s sebou. Na fotkách vypadají skvěle starožitné předměty, hudební nástroje, květiny, obrovskou službu splní i obyčejný bublifuk a balónky, zvlášť když máte malé děti.


Kouzlo okamžiku

Vyfotit opravdové emoce je majstrštyk. Právě proto je tak důležité nezaměřovat se jen na stylizované fotky, ale snažit se zachytit momentky. Emoce jsou to, čeho musí být foto rodiny plné. Prcek s jiskřícíma očima nad narozeninovým dárkem, který právě rozbalil, bude dojímat všechny babičky. První reakce muže na to, že bude tatínkem, bude mít jistě čestné místo na poličce. A vzpomínka na první Vánoce ve třech díky fotkám nikdy nezapadne.

Jestli máte v rukávu jakýkoliv dárek nebo překvapivou informaci pro zbytek rodiny, určitě nechte jeho odhalení na společné focení. Budete tak mít skvělou památku na okamžiky, které nechcete nikdy zapomenout.

Rodinné focení v ateliéru? Proč ne!?

Ještě před několika desítkami let to tak bylo. Každá významná rodinná událost se odehrála u pana fotografa v ateliéru, aby měl každý památku. S rozšířením digitálních fotoaparátů a mobilních telefonů chuť trávit dlouhé hodiny v ateliéru zmizela, ale podle nás by si měl atmosféru rodinného focení v ateliéru vyzkoušet párkrát v životě každý.

Proč? Všichni budete v novém prostředí plném jiných vjemů, takže se budete chovat přirozeně trochu slavnostněji než ve známém prostředí. Byť může focení v ateliéru provázet trochu víc nejistoty a stresu než doma, zkušení fotografové si s ním dokážou velmi rychle poradit a dostat vás do pohody. A třetím důvodem je spousta rekvizit a stylizovaných prostředí, která prostě doma nevymyslíte a nenainstalujete.