Jak fotit autoportrét

Možná vás napadne, že vyfotit autoportrét není žádná věda. Vždyť selfie si fotí každý teenager. Jenomže autoportrét chce trochu víc než focení selfie. Měli byste se na focení řádně připravit, díky tomu zajistíte, že budou vaše autoportréty vypadat skvěle.

Co je autoportrét

Autoportrét je vlastně takovým samostatným uměleckým směrem. Aby malíři (ale také třeba sochaři nebo řezbáři) dokázali pěkně a realisticky ztvárnit své modely, často tuto dovednost trénovali nejprve na sobě. Žádný model by jim totiž neseděl několik hodin v kuse jako předloha, pokud by si nebyl jist tím, že výsledek nedopadne dobře.

S vývojem fotografického průmyslu se samozřejmě objevil i autoportrét fotografie. Tu úplně první vyfotil Američan Robert Cornelius v roce 1839, tehdy ale šlo o autoportrét v úplně jiné podobě než dnes. Autor musel na svém fotoaparátu otevřít závěrku, upalovat na stoličku, kde seděl a čekal, až „cvakne“ spoušť. Postupně fotografové přišli na to, že nejlepší autoportrét vyfotí před zrcadlem. Koneckonců se říká, že fotograf by měl zrcadlit svůj objekt. Až mnohem, mnohem později ale spatřily světlo světa fotoaparáty, které umožňují focení autoportrétu i bez zrcadlení.

Autoportrét je umělecké dílo

Pro pořízení autoportrétu není potřeba žádný model. Nemusíte nikoho instruovat, přemlouvat a vysvětlovat svůj záměr. Máte čas, kdykoliv si zamanete. Můžete libovolně experimentovat se světlem, barvami, pózami a vyjádřit tak prostřednictvím fotky své niterné pocity a názory.

Autoportrét může skvěle fungovat jako časosběr. Oblíbený je u těhotných žen, které si tak zaznamenávají změnu svého těla během těhotenství. Podobně můžete klidně zaznamenávat celý svůj život a s vnoučaty se pak těšit z toho, jak jste vypadali a působili v různých dekádách.


Proč není autoportrét selfie

Možná si teď říkáte, že vyfotit autoportrét je s mobilním telefonem jednoduché jak facka. Stačí vzít do ruky selfie tyč a zmáčknout spoušť… I když se selfie někdy může s focením autoportrétu prolínat, většina profesionálních fotografů by se proti tomuto názoru mírně řečeno ohradila. Selfie vznikla především pro účely sociálních sítí a její princip je v rychlosti. Zaměřuje se na vyfocení sebe sama, ať už obličeje nebo celé postavy tak, abychom na fotce vypadali co nejlépe.

Oproti selfie je autoportrét mnohem promyšlenější, připravenější a méně prvoplánový. Vlastně by na něm nemělo být poznat, že fotograf fotil sám sebe. Klidně můžete fotit jen určité části svého těla, být na snímku jen jako barevná rozmazaná šmouha nebo se něčím zakrývat. Důležité je poselství, které chcete autoportrétem sdělit dál.

Jak by měl vypadat autoportrét

Ve světě autoportrétů neplatí žádná pravidla. Samozřejmě byste měli ovládat svůj fotoaparát natolik, aby vám umožnil experimentovat s expozicí, světlem i ostřením tak, jak potřebujete. Důležité je při focení autoportrétu zapomenout na to, jestli se sami sobě líbíte. Poselství tohoto druhu snímků je někde úplně jinde než v povrchním zobrazení pěkných tváří. Stylizujte se do jakékoliv role, hrajte si s rekvizitami, okolím a předávejte prostřednictvím fotografie své světonázory, myšlenky a pocity.


5 tipů pro focení autoportrétu

  1. Vybavte se

    Při focení sebe sama oceníte stativ. Nemusí to být neskladný ateliérový, dobře poslouží i ohebné zmenšeniny, které lze připevnit kamkoliv budete potřebovat a strčíte je i do kapsy.

  2. Zaostřete

    Při focení čehokoliv potřebujete fotoaparátu vysvětlit, na jaký objekt má zaostřit. Postavte proto na místo, kde se budete fotit, libovolný předmět a na něj zaostřete. Pak stačí jen přijít a vzít předmět do ruky (pokud je to žádoucí rekvizita) nebo jej odhodit.

  3. Pracujte s časovačem

    Při focení autoportrétu se bez režimu časovače neobejdete. Naše rada je – nastavte ho na co nejdelší dobu. Nechcete přeci od stisknutí spouště sprintovat na místo určení a nemít čas se dopřipravit.

  4. Využijte funkci pořízení několika snímků

    Tuto funkci má téměř každý fotoaparát, většinou je označována jako časosběr. Přístroj udělá na jedno zmáčknutí spouště několik snímků, což vám v roli modela dává prostor pro změnu pózy, výrazu nebo přibrání rekvizit. Ve finále jen vyberete nejlepší snímek a výrazně si tak usnadníte práci.

  5. Foťte na dálkové ovládání nebo s aplikací v mobilu

    Většina lepších modelů fotoaparátů umožňuje dokoupit dálkové ovládání. Obejdete se tak bez nastavování časovače a spoušť stisknete na dálku, až budete na snímek připraveni.

    Podobně fungují i mobilní aplikace, se kterými může být váš fotoaparát propojený. Výhodou je, že na displeji mobilu vidíte v reálném čase totéž, co byste viděli v hledáčku foťáku.