Jak fotografovat krajinu v zimě

Zima dokáže v přírodě vytvářet krásné scenérie. Abyste dokázali zachytit krásu zimní krajiny, potřebujete vhodné vybavení. Vedle vybavení potřebujete i základní znalosti, díky kterým vás nezaskočí ani mráz, ani světelné podmínky.

I když patří fotografie přírody a krajiny k jednodušší disciplíně, žádá si trošku cviku. Je potřeba se naučit rozeznávat objekty, které budou vypadat nádherně i na fotkách, využívat denního světla i zlaté hodinky. Oproti tomu fotografie zimní krajiny už vyžaduje víc umu a zkušeností.

Nezbytnosti pro focení zimní krajiny

Samozřejmě budete potřebovat fotoaparát, o něm ale nyní řeč nebude. Amatérští a poloprofesionální fotografové často zapomínají na pár důležitých drobností, které focení minimálně znepříjemní, když se zapomenou doma. Tohle vybavení pro focení venku byste si proto nikdy neměli zapomenout:

Stativ a obal na stativ

Málokdo má tak pevnou ruku, aby z ní dokázal vyfotit ostré fotky. Stativ je proto nezbytností. Vždy vybírejte takový, který bezpečně udrží fotoaparát a zároveň bude stabilní i ve větru. Ideální jsou pro účely venkovního focení stativy z karbonu. Jejich cena je sice o trošku vyšší než u hliníkových modelů, ale výhody karbonu oceníte při delších cestách. Je totiž lehčí a stabilnější než jiné materiály. Pro focení v zimě, tedy na sněhu a ledu, sáhněte po modelech vybavených hroty na nohách, dokážete je zapíchnout do zmrzlé země nebo sněhu.

Většina stativů je rozkládací, pro túry a pěší výlety oceníte nepromokavý obal. Udrží techniku v suchu a nic neztratíte.


Pláštěnka na fotobrašnu

Můžete předem kontrolovat předpověď počasí nesčetněkrát, ale buďte si jisti, že jakmile vykročíte ven, počasí se změní. Murphyho zákony prostě fungují. Textilní fotobrašny jsou sice vyrobené ze silných a nárazuvzdorných materiálů, větší průtrž mračen nebo delší pobyt ve vlhku jim rozhodně neprospěje. Snadným řešením je pláštěnka, podobná té na batohy. Stačí ji přes brašnu v případě potřeby přetáhnout a vše uvnitř ochráníte.

Náhradní baterie

Neříkejte, že už se vám to někdy nestalo. Půl dne chodíte po horách, dojdete k úžasné vyhlídce, vytáhnete foťák, abyste ten dechberoucí pohled zvěčnili a… vybije se baterka. Správný fotograf nikdy nevyjde ven bez minimálně jedné náhradní baterie, kterou udržuje za všech okolností v nabitém stavu.

Objektiv a jeho ochrana

Když se pustíte do focení krajiny, brzy vám základní objektiv na fotoaparátu nebude stačit. Detaily a krásy přírody umí nádherně zachytit přídavný objektiv – buď širokoúhlý nebo tzv. rybí oko. Na detailní záběry nebo focení zvířat se vám bude hodit i teleobjektiv. Nezapomeňte, že čočky v objektivech jsou citlivé na zašpinění i nešetrné zacházení, proto objektiv vždy uchovávejte v obalu a fotobrašně.

Termoska, rukavice a čelovka

Sice nejde přímo o fotovybavení, ale na výletě za fotkami zimní krajiny se vám budou tyto tři věci hodit. Do termosky si nalijte horký čaj nebo kávu, čelovku oceníte, až se budete vracet po uplynutí zlaté hodinky (nejvhodnějšího času na focení) zpět a bez rukavic byste udělali jen pár záběrů, a pak by vám mrzly prsty. Doporučujeme navléknout si prstové rukavice a přes ně palčáky. Při focení si druhou vrstvu sundejte a stále budete mít ruce v teple.

Na tohle si dejte pozor

Předpověď počasí

Dopředu si zjistěte, jaké můžete čekat počasí. I když předpověď není nikdy stoprocentní, máte šanci se připravit na všechny varianty. Do deštivého počasí nebo sněžení budete určitě potřebovat pláštěnku pro sebe i fotovybavení, při extrémním mrazu se budou hodit protiskluzové boty i stativ s hroty.

Mráz

Mráz sice maluje nádherné scenérie, ale technice se líbit nebude. Jakmile dorazíte domů z focení, vyndejte co nejdříve z fotoaparátu baterii i paměťovou kartu a uschovejte je, fotoaparát vraťte do batohu a minimálně do druhého dne ho nevyndávejte ani nezapínejte, aby měl šanci vyrovnat se s extrémním výkyvem teplot. Počítejte také s tím, že při focení v mrazu se daleko rychleji vybije baterie ve fotoaparátu.


Sníh

Zasněžená krajina působí tak něžně, že ji budete chtít určitě zachytit. Jenže sníh hází modré odlesky, a tak se nejspíš dočkáte namodralých nebo našedlých fotek. To dokážete částečně eliminovat nastavením vyvážení bílé barvy, přepnutím na režim zataženo nebo stín, případně postprodukcí v počítači.

Vlhkost

Největším nepřítelem techniky je vlhkost. Při změnách teplot voda kondenzuje na stěnách techniky, a to i zevnitř, proto není nejlepší nápad schovávat fotoaparát třeba do bundy. Bezpečnější je pro jeho uchovávání fotobrašna, ve které ho necháte i po příchodu domů. Jako prevence kondenzaci vody se nedoporučuje po příchodu domů fotoaparát vůbec zapínat třeba na rychlé prohlédnutí ukořistěných fotek.

Kompozice

Aby zimní krajina na fotografii nepůsobila pustě, nezapomínejte na základy kompozice, především pravidlo zlatého řezu. To hovoří o rozdělení snímku na třetinu a umístění hlavního motivu do některého z pomyslných průsečíků třetin na snímku. Výsledkem pak bude oku lahodící snímek.

Expozice

Velkým bílým plochám nesvědčí automatický režim fotoaparátu. V něm se nejspíš dočkáte buď tmavého, modrého nebo naopak přeexponovaného výsledku. Řešení je ale docela jednoduché. Stačí nastavit korekci expozice do kladných hodnot podle toho, kolik bílých ploch chcete fotografovat. Čím více, tím víc do plusu budete muset expozici nastavit. Využít můžete i přednastavený režim ve fotoaparátu – některé nabízejí mód sníh, zima, stín nebo tmavý.

Správné nastavení fotoaparátu

Už jsme to naznačovali dříve, ale pojďme si to říct na rovinu. Zimnímu fotografování venku příliš nesvědčí automatické nastavení fotoaparátu. Jestli jste doteď spoléhali pouze na něj, je načase ponořit se do tajů manuálního nastavení a zkoušet, ve kterém režimu, při jaké expozici a vyvážení bílé bude váš model zvěčňovat ty nejhezčí snímky.