Nejlepší pózy: Jak vypadat dobře na fotkách?

Také máte pocit, že ať děláte, co děláte, vždycky na fotkách vypadáte děsivě? Můžete být v klidu. Jestli nejste profi model(ka), nejspíš netušíte, jak se postavit, tvářit nebo obléknout, aby byl výsledek co nejlepší. Máme pro vás pár praktických tipů.

Pózy na focení nemáme vrozené a čím častěji budete stát před objektivem, tím pro vás bude přirozenější nejen samotné focení, ale i prohlížení fotek, jejichž hlavním motivem jste vy. 

Zdroj: unsplash.com

Jak vypadat dobře na fotkách

Každý člověk je unikátní, na každém z nás je něco krásného, co stojí za zdůraznění a všichni máme nedostatky, které se snažíme na fotkách skrýt.

Pravidlo č. 1 pro pózy pro focení tedy je, objevit své přednosti a nedostatky. Prohlížejte si své fotografie a snažte se na nich identifikovat, proč vám to na některých sluší víc a na jiných méně. Třeba zjistíte, že automaticky přivíráte před fotoaparátem oči, strnule se usmíváte nebo do objektivu nastavujete “horší” části svého těla (ano, všichni jsme trochu asymetričtí a vždy je jedna polovina těla fotogeničtější než ta druhá). Dobrým vodítkem je i pózování před zrcadlem a trénování nejlepších postojů, typů úsměvu a účesů. 

Zdroj: unsplash.com

Jak pózovat na fotce

Až pro sebe budete hledat nejlepší pózy na focení, zkuste se řídit tímto návodem:

  1. Přirozeně se usmívejte. Úsměv sluší všem, jen musí být přirozený. Rozhodně před zmáčknutím spouště neceňte zuby s obligátním “sýr”. Pro přirozený úsměv jsou dobré emoce. Zkuste si vzpomenout na šťastné chvíle v životě, veselou historku nebo to, na co se právě těšíte. Při přirozeném úsměvu se zapojí i vaše oči, když trochu přimhouříte spodní víčka, úsměvu přidáte na věrohodnosti.
  2. Nastavte správně hlavu. Při fotografování se nedívejte přímo do čočky objektivu, ale lehce nad nebo pod ní a trochu nakloňte a zakloňte hlavu. Protáhnete opticky krk a zbavíte se druhé brady.
  3. Natočte tělo. Když tělo natočíte k fotoaparátu v úhlu 45°, dosáhnete efektu zeštíhlení a přirozenosti (byť se tak zrovna nebudete cítit). Jedno rameno by mělo být vždy blíž k fotoaparátu, jen pozor, ať nestojíte příliš blízko. Vlivem perspektivy by části blíž k přístroji působily větší než ve skutečnosti jsou.
  4. Rozhýbejte se. Strnulé pózy působí nepřirozeně. Zkuste si pohrát s rukama, založte je v bok, gestikulujte, projeďte si prsty vlasy. Nohy můžete překřížit v kotnících nebo naopak lehce nakročte a přeneste váhu na zadní nohu. Vždy si hlídejte správné držení těla, ramena stáhněte dozadu a vypněte prsa. Tato drobnost je důležitější než by se mohlo na první pohled zdát.
  5. Dejte si pozor na světlo. Dobré světlo umí zázraky a vy ho můžete využít ve svůj prospěch. Poproste fotografa, ať vás nefotí za přímého poledního slunce, využijte raději ranní rozbřesk nebo naopak chvíli před západem slunce. Těmto časovým slotům se říká zlatá hodinka a světlo při ní bývá měkké, dopadá z boku a vytváří příjemnější podmínky pro focení.

Make-up a oblečení hrají velkou roli

Už Voskovec s Werichem tvrdili v roce 1934, že “šaty dělaj člověka” a tato pravda platí dodnes. 

Na focení volte oblečení, které vám sluší, cítíte se v něm dobře a uvolněně. Ideální jsou jednobarevné svršky, černá barva zeštíhluje, pastelové působí optimisticky. Jestli milujete vzory, sáhněte raději po větších, drobné mají tendenci působit na fotografiích neúhledně, a vždy volte jen jeden kousek oblečení se vzorem.

Dejte si záležet na make-upu, a to i v případě, že se v civilu moc nelíčíte. Důležité je srovnat nerovnosti pleti, zakrýt akné, kruhy pod očima, červené žilky nebo různé flíčky. Nezapomeňte na pudr, a to především na kritické oblasti čela, nosu a brady, které se na fotografiích často lesknou. Oči orámujte linkou a řasenkou, zvýrazníte a prohloubíte pohled. A rozhodně sáhněte i po tvářence, dodá obličeji plastičnost. Jestli zrovna žádnou nemáte po ruce, zafunguje i štípnutí se do tváří těsně před focením.