Jak začít fotit portréty

Fotografování portrétů je jednou z těžších fotografických disciplín. Udělat pěkný portrét totiž není úplně jednoduché, z části je to i tím, že modely obvykle mluví do výsledku.

Nezbytnosti portrétního fotografa

I když je v posledních letech stále populárnější fotografování portrétů venku, malému, byť improvizovanému, ateliéru se nejspíš nevyhnete. Co kromě místa budete nutně potřebovat?

Stativ

Stativ patří mezi základní výbavu každého fotografa. Při focení portrétové fotografie ho budete potřebovat víc než jinde. Není totiž v lidských silách udržet fotoaparát v ruce bez třesu a za rozmazaný výsledek by vás nikdo nepochválil. Pro kvalitní fotografie portrétu doporučujeme pořídit si stativ s nastavitelnou výškou i různými možnostmi náklonu fotoaparátu.

Fotostan

Málokdy budete mít v ateliéru ideální světelné podmínky. Výrazným ulehčením je proto fotostan, ve kterém dokážete vyfotit kvalitní fotku, i když zatím s focením nemáte valné zkušenosti.

Světla

I za ideálního denního světla často narazíte při focení v interiéru na problém v podobě do žluta zabarvených fotografií, nevhodných stínů a horšího kontrastu. Fotoaparát sice můžete nastavit na zhoršené světelné podmínky, práci v post produkci si ale usnadníte použitím fotografických světel. Vhodné je vlastnit alespoň dva světelné deštníky, díky nimž vytvoříte ideální podmínky.

Objektiv

Focení portrétů má svá specifika. Rozdíl oproti ostatním fotografiím je v tom, že potřebujete zaostřit na osobu, většinou na její oči, a fotíte ji ze vzdálenosti menší než 2 metry. Toho, aby nebyl focený objekt zdeformovaný, docílíte použitím objektivu s dlouhou ohniskovou vzdáleností. Profesionální portrétní fotograf si dokáže poradit i s širokoúhlým objektivem, ale pokud nemáte dostatek zkušeností, nemůžeme vám ho doporučit.


Před focením zjistěte, o jaký portrét se jedná

Je velký rozdíl, jestli se chystáte na rodinné focení, profesionální fotky na firemní tablo nebo má jít o umělecké focení. Proto si předem od svého modelu zjistěte, jaký očekává výsledek.

Rodinné focení

Fotky svojí šťastné rodiny chce mít ve fotoalbu každý. Zvlášť malé děti nemají dost trpělivosti, proto je potřeba pracovat rychle, efektivně a s dostatkem zábavných rekvizit. Jestli si vyberete prostředí ateliéru nebo přírodní scenérii, je jedno. Extrémně důležitá je v tomto případě rychlost a znalost představy rodiny o výsledku.

Firemní focení

Připravte se na to, že jen málokteré portrét fotografie firmy vznikají mimo sídlo společnosti. Jednak je nereálné dostat všechny zaměstnance do ateliéru, a zároveň je důležité, aby z fotografií čišela i firemní kultura.

Umělecký portrét

Tohle je disciplína, ve které můžete dát průchod své kreativitě. Do uměleckého portrétu se promítá umělecký duch fotografa, víc než na přání modelu záleží na vaší představě. Jen se o ni předem s foceným objektem podělte a pamatujte si, že umělecký portrét nezná hranic.

Portrétní kompozice

Existuje pár zlatých zásad, které když dodržíte, můžete si být jisti, že i vaše první portrétní fotografie bude vypadat skvěle. O tom, že je potřeba být od foceného objektu tak daleko, aby se nezkreslila perspektiva a nedošlo tak k deformaci obličeje, už jsme psali o pár řádků výše.

Dále si dejte pozor na:

  • Správnou výšku. Osoby vždy foťte z výšky jejich očí. U vyšších osob se nebojte stoupnout na stoličku, k dětem si sedněte (nebo lehněte) na zem. Při focení celé postavy foťte o něco níže, abyste modelovi nezkrátili nohy.
  • Zlatý řez. Toto pravidlo dělí plochu fotky na třetiny z horizontálního i vertikálního pohledu. Foťte vždy, aby byl fotografovaný objekt v jedné z třetin z horizontálního pohledu, z vertikálního by měla být v jedné třetině nejdůležitější část (např. obličej).
  • Správný směr pohledu. Model by měl vždy hledět na volné místo na fotografii (nefotíte-li anfas). Pohled ven z fotografie nepůsobí dobře, postrádá totiž emoce.
  • Správný ořez. Dejte si pozor, abyste záběr neořízli v kloubech člověka. Lepší je nad nebo pod nimi, působí to přirozeně.
  • Zaostření. To by mělo být v případě portrétní fotografie vždy na oči.


Usnadněte si práci rekvizitami

Správně zvolené rekvizity dělají divy. Na každé portrétní focení se jimi vybavte a nešetřete na nich. Dítě focené s plyšákem působí něžněji, modelka s květinou v ruce ženštěji a šéf velké firmy se bude cítit při focení jistěji, když mu dáte do ruky cokoliv, co souvisí s jeho prací.

Zvolte správné prostředí

Prostředí hraje velkou roli i při focení portrétu. Nenechte se proto svázat jen zdmi svého ateliéru, ale neustále hledejte krásná zákoutí v přírodě, hrajte si s různými denními dobami a hledejte rekvizity, které by mohly vaši fotku pozvednout.

Správné nastavení fotoaparátu

Každý přístroj je jiný, všichni fotografové by ten svůj měli dokonale znát a nejen portréty fotit tak, jak jsou zvyklí. Pro focení portrétu je ale přeci jen důležitá jedna věc: zaměřit se na to, aby fotografovaný objekt byl dostatečně ostrý. To vyřeší nastavení co nejnižšího clonového čísla. Focený objekt tak zůstane perfektně ostrý, pozadí naopak bude lehce rozmazané. A to je u tohoto typu fotek žádoucí.