Práce se světlem při focení v exteriéru

Světlo je při focení zcela zásadní. Podívejte se na to, jak fotit venku v každém počasí a ročním období. Ukážeme vám, že vaše fotky mohou být vždy skvělé.

Pro dobrou fotku stačí vyrazit na dlouhou procházku a chytat příležitosti za pačesy. Fotky v přírodě mohou být kouzelné, plné emocí a barev. Jdeme na to?

Dobrá expozice

Vyfotit lze cokoliv, stačí si rozumět s technikou, a tak vám nezbude, než se seznámit s pojmy jako je čas, clona a citlivost ISO. Psali jsme o nich na blogu už dříve. Pro začátek si s nimi lámat hlavu nemusíte. Většina fotoaparátů nabízí již přednastavené režimy pro různé světelné podmínky. Stačí vybrat ten nejvíc odpovídající konkrétním podmínkám a máte vyhráno.


Vyberte si správnou denní dobu

Tohle je alfa a omega úspěchu. Letní fotky focené v pravé poledne budou přesvícené a ploché, fotografie pořízené po soumraku naopak tmavé. Ideální foto světlo je těsně před a po východu slunce a totéž platí i o západu. Tomuto času se říká zlatá (a modrá) hodinka, a kdy nastane, snadno poznáte podle měkkého světla dopadajícího na zem, ale jistotu vám dá některá ze spousty mobilních aplikací (hledejte ve storech „golden hour calculator“). To ale neznamená, že pěkné fotky se nedají pořídit kdykoliv, stačí jen světelným podmínkám přizpůsobit automatický režim v nastavení fotoaparátu.

Co když je počasí nepřítelem

Znáte to: naplánujete si focení, ale najednou zajde sluníčko, z nebe začnou padat trakaře nebo zjistíte, že v cílové destinaci je sníh. Pěkně fotit se dá za každého počasí, jen musíte vědět, jak na to. Tady jsou nejčastější případy:

Pravé poledne

I když víte, že v době, kdy je sluníčko na obloze nejvýš, se fotit nemá, protože focené objekty mají tváře plné stínů, je i tak možné vyfotit pěkné snímky. Zkuste se i s fotoaparátem schovat do polostínu, jděte fotit do lesa nebo do otevřené přírody. Jestli se chystáte jít fotit lidi, dejte jim do ruky slunečník nebo deštník jako zajímavou rekvizitu a vyhnete se tak nežádoucím stínům v obličeji.

Déšť

Fotky v dešti mají specifickou atmosféru, skvěle vypadají třeba okenní tabulky focené v protisvětle nebo makro (detailní) záběry kapek deště na rostlinách. Při focení v dešti si jen dejte pořádný pozor na techniku, té voda nesvědčí a hrozí, že ji zničíte. Buď si můžete pořídit pláštěnku na fotoaparát nebo foťte s deštníkem v ruce.

Sníh

Zasněžená krajina může být neuvěřitelně romantická, ale pořídit snímky se sněhem může být oříšek. Často je totiž na fotografiích s nemilým namodralým nádechem. Pomůže tomu nastavení vyvážení bílé barvy, případně přepnutí fotoaparátu na režim sníh nebo zataženo.

Tma

Někdy se výlet protáhne a zasáhne i do večera. Zkuste pořídit pár záběrů ve tmě. Praktické je pro tyto příležitosti s sebou nosit foto světla a externí blesk, ale i bez nich si dokážete poradit. Ano, jsme opět u přednastavených režimů ve fotoaparátech – tentokrát vyberte „noc“ nebo „noční focení“.


Tipy pro jednotlivá roční období

Jaro

Jarní příroda je kouzelná, na pohled šťavnatá a plná květů. Využijte kontrastu zeleně a modré oblohy, pomůže vám ho zvýraznit polarizační filtr. Skvěle vypadá také orámování snímku větvemi nebo květinami. A dokonalé jsou v jarní scenérii portréty, kompozice s pučící zelení je prostě neodolatelná. Zaměřujte se na detaily, ale nepřehánějte to s funkcí zoom. Buď se fotografovanému objektu víc přibližte nebo použijte jiný objektiv.

Léto

Pestrobarevné léto si zaslouží zvěčnit. Na výběr máte spoustu možností – od barevného oblečení na vašich modelech až po ovoce na talířích. Kontrasty v létě jsou to, čím uděláte fotografii zajímavou, tak toho využijte. Jen teď víc než jindy platí pravidlo, že v poledne se nefotí. Slunce je v tuto roční dobu opravdu příliš ostré, takže by výsledek nedopadl dobře.

Podzim

Podzimní focení patří spolu s tím jarním k nejvděčnějším. Vlastně je to taková sázka na jistotu. Slunce není tak vysoko na obloze a nevrhá nepěkné stíny, svět zároveň hýří barvami, a to si zaslouží zachytit. Mezi nejfotogeničtější části dne patří podzimní rána, kdy přírodu zahaluje mlžný opar.

Zima

Nejmrazivější část roku je naopak tou nejnáročnější na pořizování fotografií. Kromě zmrzlých prstů je často překážkou přílišné množství bílých ploch, které dokážou fotografa pěkně potrápit. Na druhou stranu třeba takové zimní portréty mají neopakovatelnou intimní atmosféru.