Svatba v rustikálním stylu aneb vsaďte na návrat k přírodě a min

Tak nějak všichni máme poslední dobou potřebu utéct od všedních starostí do přírody a obklopovat se uklidňujícím prostředím. Svatební styly v tomto směru nejsou výjimkou, a proto je tak oblíbená rustikální svatba.

Svatba v rustikálním stylu je návratem k přírodě se vším všudy. Její dominantou jsou dřevo a přírodní dekorace, zároveň také kov a moderní materiály, vždy ale s přírodními motivy decentně zkombinované a v minimalistickém stylu. Pojďme se tématickou svatbu v rustikálním stylu podívat podrobněji.

Místo pro obřad a hostinu

Ideálním prostorem pro rustikální svatbu je zrekonstruovaná dřevěná stodola nebo statek v přírodě, ve kterých majitelé nechali vyniknout historii, ale chytře ji inovovali.

Skvělým příkladem pro ideální prostor je Country statek Jedraž nedaleko Hoštic, farma Prak u Českého Šternberka nebo Chateau Kravín poblíž Strakonic. 

Šaty pro nevěstu a ženicha

Důležitým znakem rustikální svatby je pohodlí a neformálnost. Pánové mohou vynechat oblek i černou barvu. Mnohem vhodnější je světle modrá nebo námořnická modrá, šedá nebo bílá. Svatba v přírodním duchu snese i divočejší vzory, vyhrnuté rukávy a kraťasy, pokud je horké počasí.

Šaty pro nevěstu mohou být bílé, ale zapomeňte na upnuté korzety a preferujte takové, které si dokážete obléknout bez pomoci. Mezi nevěstami vedou krajky, splývavé materiály a volnější střihy. Myslete na to, že fotit se budete nejspíš i v hůř přístupném terénu, proto tomu přizpůsobte své oblečení i obuv.

Dekorace na rustikální svatbu

Příroda je pestrá, barevná a přesně taková by měla být i rustikální svatba. Pozor ale, ať se z barevnosti nestane kýč. Stále se držte jednoduchosti a nepřeplácanosti a nebojte si alespoň část dekorací vyrobit svépomocí.

Kytice pro nevěstu by měla vypadat jako čerstvě utržená na louce. Preferujte vždy lokální a sezónní květiny, ať zachováte přirozený dojem.

Prostor vyzdobte spoustou světel, perfektně vypadají lucerny, lampiony nebo světelné řetězy. Klidně si pohrajte s různými velikostmi a délkami. Přes den prostor zútulní a večer navodí úžasně romantickou atmosféru.

Stolům dodají tu pravou rustikální atmosféru svatební dekorace spojující krajky, dřevo, provázky, stuhy v kombinaci s lýkem, slámou nebo lučního kvítí. Nebojte se také pro dekorace zajet k prababičce na půdu, rustikální svatba vysloveně volá po starých vědrech, patinovaných květináčích a oprýskaných keramických džbánech.

Rustikální svatební tabule

Stejné dekorace jako na stoly můžete použít i na rautu – staré nádobí naplněné moderními dobrotami, nebojte se ani jídel, která se konzumují rukama. Podpoří to rodinnou atmosféru.

Svatební dort může být i několikapatrový, jako dekorace ale upřednostněte čerstvé květiny oproti marcipánovým růžičkám.

Svatební fotograf

Z široké nabídky fotografů dejte přednost těm, kteří už mají zkušenosti s focením rustikálních svateb a vyhledávají netradiční kompozice. Krásně budou vypadat fotografie s přírodními scenériemi, zátiší se dřevem nebo novomanželé v poli.