Svatební oznámení: jak a kdy oznámit váš den D?

Při přípravě svatby neexistují žádná pravidla. Důležité je, aby si celý den užili především hlavní aktéři – nevěsta a ženich. Existuje ale pár bodů, které byste neměli podcenit, aby se svatebního veselí zúčastnili i ti, které máte rádi. Jedním z nich je svatební oznámení a jeho doručení svatebčanům.

Kdy rozeslat svatební oznámení

Svatební oznámení slouží jako pozvánka na vaši svatbu. Ze své podstaty byste ho proto měli rozeslat pozvaným hostům v dostatečném časovém předstihu, aby si na „váš“ termín nestihli naplánovat něco jiného. Obvykle se oznámení posílá nejpozději 8 – 10 týdnů před svatbou, výjimkou není ani pozvánka s půlročním předstihem, pokud do vaší rodiny a okruhu blízkých patří větroplaši, co chvíli neposedí doma. 

Jak má svatební oznámení vypadat

Záleží jen na vás, jak oznámení pojmete. Zatímco dřív by bylo skandální, kdybyste neměli svatební oznámení vytištěné na luxusním papíře a neodeslali ho poštou (nebo nepředali ho při osobní návštěvě v užší rodině), dnes žádná pravidla neexistují.

Jediné, co vašemu svatebnímu oznámení nesmí chybět, jsou informace – kdo se bude brát, kdy a kde s koná obřad a hostina (pokud jsou na ni hosté také zváni), zda nabízíte možnost přespání na svatbě, případně jak by měli hosté přijít oblečeni a v jakém časovém předstihu.

V každém případě by oznámení mělo korespondovat s typem svatby a být co nejosobnější.

Svatební oznámení podle vašeho gusta

Už víte, co na svatebním oznámení nesmí chybět, i kdy ho svatebčanům předat. Možná by se vám hodila i trocha inspirace, jak by mohlo vypadat.

Klasické svatební oznámení

Nesmrtelná klasika vypadá stále stejně. Kvalitní silnější papír, luxusní písmo a velikostí většinou ve formátu podlouhlé obálky, případně malého sešitu. Tento typ oznámení si zaslouží odeslat poštou ve stejně luxusní obálce jako je její obsah a vlastnoručně nadepsanou adresou příjemce.

Originální svatební oznámení

Pokud připravujete jinou než klasickou svatbu, nechte volný průchod své kreativitě a oznámení vyšperkujte ve stylu obřadu. Nezbytné informace můžete nechat natisknout nebo nechat napsat písmomalířem, obsah bez obav doplňte kresbami, oblíbeným citátem nebo osobní láskyplným mottem a když se vám nebude chtít balit ho do klasické obálky, vyhrajte si s jinou dekorací. Skvěle vypadají sušené květiny, dřevěné přívěsky nebo talisman související s vaší svatbou. V případě, že nepoužijete obálku, je potřeba počítat s tím, že oznámení budete muset hostům předat osobně.

Svatební oznámení online

K výrobě svatebního oznámení nepotřebujete nikoho dalšího. Když na to přijde, zvládnete si ho vyrobit svépomocí. Na internetu je spousta grafických programů zdarma, které jsou přesně pro tyto účely určené. Na blogu už jsme o jedné z našich oblíbených možností psali. V případě této varianty budete mít svatební oznámení levně, jak je to jen možné, a přesně podle svých představ. A dokonce ušetříte i na poštovném, bez obav ho můžete poslat mailem.

Vtipné svatební oznámení

Při přípravě svatebního oznámení se nemusíte držet zajetých pravidel. Zvlášť, pokud se neberete moc vážně a trochu vtipu snesou i vaši svatebčané. Můžete při jeho přípravě zavzpomínat na svá dětská léta a v textu použít šifry nebo třeba morseovku. Výjimkou nejsou ani tací, kdo zvou na svou svatbu jako na narozeninovou party, případně lesní bojovku. A až na místě hostům odhalí pravou příčinu jejich přítomnosti.