Fotíme noční oblohu jako profíci

Hvězdná obloha je nádherná věc! Jistě jste mnohokrát přemýšleli nad tím, jak vyfotit hvězdy či Měsíc. Možná jste to i zkusili, ale výsledek nebyl nic moc. Máme pro vás tipy, které vám pomohou zachytit kouzlo noční oblohy.

Focení v noci

Pusťte pro jednou z hlavy všechna pravidla, která platí o focení ve dne. Noc je jeho opakem, a tak se budete potřebovat připravit na specifika tmavého prostředí.

Pro focení noční oblohy si vyberte raději místo mimo město a oblasti plné světelného smogu. Okolní světlo by vám komplikovalo nastavení fotoaparátu a jen těžko byste zachycovali to, co se děje na obloze. Ve městech totiž vidíte jen zlomek toho, co mimo ně. Kde je kolik světelného smogu, najdete na webu, existuje několik map spravovaných přímo fotografy. 

Dobrým pomocníkem pro určení toho nejlepšího místa a času focení je mapa noční oblohy. Pomůže vám najít na obloze aktuálně viditelná souhvězdí i objekty.

Jaké vybavení budete potřebovat na focení hvězdné oblohy

Vezměte si s sebou širokoúhlý nebo ultraširokoúhlý objektiv s dobrou světelností a stativ. Bez něj byste měli pravděpodobně většinu fotek rozmazanou, protože byste jen stěží měli tak pevnou ruku, aby se v ní foťák ani nehnul. Samozřejmostí je dobrý fotoaparát, který zvládne pěkně fotit i při nastavení vyšší citlivosti ISO.

Kdybyste chtěli vyfotit i pár nočních (auto)portrétů, nezapomeňte ani na dálkovou spoušť (nebo alespoň samospoušť ve foťáku). Ta se při této příležitosti bude hodit.

Jak fotit noční oblohu

Focení v noci

Lepší než fotit pouhou oblohu je najít si místo, kde dokážete vytvořit zajímavou kompozici s okolím. Fotit Mléčnou dráhu nad městem nebo polární záři bude ve výsledku zajímavější, než se zaměřit jen na souhvězdí nad vaší hlavou. Fotky nebudou tolik technické a dáte jim tu správnou barevnou šťávu a atmosféru. Tu umocníte, když si pohrajete se světly auta nebo třeba kuželem světla od baterky nebo čelovky.

A když už jsme u focení Mléčné dráhy, lépe viditelnější je v létě. Stejně tak, když se chystáte na focení hvězd, je lepší si vybrat část měsíce, kdy je Měsíc v novu nebo zapadlý. Jeho světlo je jindy docela intenzivní, takže byste kromě něj nevyfotili nic jiného.

Nastavte si správně foťák

Noční režim v nastavení fotoaparátu tentokrát nepoužívejte, automatika v noci nefunguje úplně ideálně a dost pravděpodobně by foťák nezaostřoval správně. 

Přepněte tedy na manuální režim, nastavte si malé clonové číslo (např. f/2,8) pro lepší vykreslení snímku. Expoziční čas je potřeba nastavit dlouhý, alespoň 500 a úměrně tomu všemu také zvýšit citlivost ISO. 

Jak fotit Měsíc

Jak fotit noční oblohu - Měsíc

Měsíc je jasnou dominantou oblohy v každém ročním období a jeho snímky bychom doporučovali natrénovat ještě dřív, než se vrhnete na focení hvězd. 

Měsíc je fotogenický v každé své fázi. Když ho budete fotit 2 dny před nebo po úplňku, nebude tolik zářit a na fotce se bude vyjímat skvěle. Co se ale mění, a je zásadní pro fotku, je jeho postavení na obloze. Když ho vyfotíte příliš nízko nad obzorem, nejspíš bude zahalen do lehkého oparu. Naopak při postavení vysoko na obloze dokážete zachytit i detaily, protože nebudou schované za tak velkou vrstvou atmosféry. 

I Měsíc bude vypadat krásně v kompozici s částí Země. Na lov takových fotek se vydejte ideálně těsně po západu nebo lehce před východem slunce, kdy už není černočerná tma a příroda vám trochu usnadní práci. 

Jak fotit portrét v noci

V přírodě s minimem světelného smogu doporučujeme portréty nefotit. Neobešli byste se bez blesku. Dobré snímky ale pořídíte při procházce nočním městem, kde vám výborně poslouží pouliční osvětlení nebo zářící výlohy. Využijte měkké světlo, které dopadá na model, a hrajte si s ním. Stejně jako u denního focení portrétů dodržujte pravidla pro fotografování lidí. Dodržujte snímání ze správné výšky, ostřete na oči a dejte si pozor, abyste modelce nebo modelovi obrazně neuřízli některou část těla.