Jak fotit krajinu na jaře

První jarní paprsky nás doslova táhnou ven. Až se vypravíte na toulky jarní přírodou, nezapomeňte vzít s sebou fotoaparát. Jarní příroda vám nabídne krásné scenérie, které stojí za zachycení. Jak to udělat, aby byly vaše jarní fotky neodolatelné, vám poradí následující řádky.

Povinná výbava

Focení venku s sebou nese kromě nádherné podívané i pár úskalí. Než vyrazíte, určitě si udělejte představu, kam chcete vyrazit, jaké podmínky vás tam čekají a co byste chtěli nafotit, a tomu přizpůsobte výbavu.

Tohle by vám ve výbavě na foto přírody určitě nemělo chybět:

  1. Fotoaparát. Pěkně schovaný ve fotobrašně, aby se mu cestou nic nestalo. Určitě přibalte také oblíbené objektivy (na fotky přírody je skvělý širokoúhlý objektiv nebo rybí oko se specifickým efektem) a nezapomeňte na filtry.
  2. Stativ. I když se může zdát, že je to zbytečná zátěž, určitě ho nepřehlížejte. Uděláte díky němu krásně ostré fotky, které se vám při focení z ruky určitě nepovedou. Nemusíte s sebou nosit těžké ateliérové vybavení, stativy se vyrábějí i v odlehčené verzi, která je na dlouhé procházky ideální.
  3. Náhradní baterie. Znáte Murphyho zákony? Pak asi tušíte, že byť v interiéru vám fotoaparát vydrží nabitý celý den, v přírodě to bude pár hodin. Je to způsobené i nižšími teplotami, které na vás při focení v přírodě nejspíš čekají. A nejspíš nechcete zůstat „bez šťávy“ v ten nejnevhodnější okamžik. Takže do fotobrašny určitě přibalte jednu nabitou náhradní baterii.
  4. Nabíječka. Ano, vyrážíte do přírody, kde nejspíš nebude na každém rohu zásuvka na dobití baterie ve fotoaparátu, ale určitě se cestou zastavíte někde na jídle nebo alespoň kávě. Využijte tuto přestávku k dobití nejen své energie, ale i svého foto vybavení.
  5. Pláštěnka. Kousek igelitu, který zabalíte do kapsy, se vám bude určitě hodit. I kdyby vás nepřekvapil déšť (mimochodem do pláštěnky při dešti schovejte i fotovýbavu), bude se vám hodit jako podložka při focení vleže nebo vsedě.
  6. Občerstvení. Vyrazit do přírody bez patřičné energetické výbavy pro vás by také mohlo dopadnout tak, že místo pěkných zákoutí do záběru budete hledat jakékoliv pojízdné bistro s kapkou vody. Určitě si proto nezapomeňte přibalit svačinu jako třeba oříšky nebo ovoce a dostatek pití.

Jaké filtry vybrat

Focení s filtrem, který připevníte přímo na objektiv, vám ubere práci v následné postprodukci. Na fotky přírody se skvěle hodí dva.

Polarizační filtr

Jak už lze tušit z názvu, tento filtr polarizuje. To znamená, že lépe vykresluje barvy i detaily na obloze. Zároveň kouzelně odstraňuje odlesky, ztmavuje oblohu a dokáže odstranit opar na horizontu, který se na jaře v přírodě často objevuje.

Přechodové filtry

Tento typ filtrů je určen speciálně pro focení krajiny. Jejich úkolem je vyrovnávat kontrastní rozdíl mezi zářivou oblohou a ostatními prvky v záběru. Proto mají rozdílné tónování v horní a dolní části (nebo jsou barevně rozdělené na třetiny respektující pravidlo zlatého řezu). Ve výsledku je na fotografii obloha tmavší a krajina krásně detailně vykreslená.

Tipy, co na jaře fotit

Inspirace budete mít nejspíš dost, ale jestli jste fotografický začátečník, mohlo by se vám pár tipů, co bude na fotkách vypadat stoprocentně dobře, hodit.

Květiny

Fotografie přírody můžete trénovat klidně ve svém nejbližším okolí, třeba v parku nebo na vlastní zahradě. Paleta barev, kterou nabízejí jarní květiny, je nepřeberná a na fotkách bude vypadat skvěle. Vyberte si pestrobarevné záhony narcisek a tulipánů, které lemují tuzemské parky, nebo trénujte makro fotografie květů.

Rozkvetlé stromy

Napučené a nakvetlé stromy jsou ideálním objektem pro časosběr. Zkuste svůj oblíbený nebo památný strom fotit jednou týdně ze stejné pozice a zaznamenejte jeho proměnu v koloběhu roku. Paráda!

Východy a západy slunce

Asi si budete muset trochu přivstat, ale rozhodně se to vyplatí. Rozbřesk nebo západ slunce v sobě mají neskutečnou energii, která trvá jen chvilku, ale při troše šikovnosti a tréninku ji dokážete na fotce zachytit. A když už budete na expedici za nejkrásnějším východem slunce, využijte ideální světlo na focení, které je hodinu před rozedněním a hodinu před západem slunce (říká se mu zlatá hodinka) k pár snímkům čehokoliv jiného.

Jarní déšť

Máloco v sobě má tolik energie a naděje, jako je jarní déšť. Efektně na fotografii vypadá v podobě kapek stékajících po okně, kaluží nebo orosených listů a květů.

Ranní mlha

Ta chvíle, kdy se ještě schováváme do teplých svetrů, ale sluníčko už začíná prosvětlovat mlhu povalující se na čerstvě osetých polích, je nezapomenutelná. A zvěčnit ji chce jen časný budíček a chuť vyrazit dál od domova.

Velikonoční motivy

Možná chcete fotky plné jarní energie, ale nechce se vám chodit nikam daleko. Stačí si nakoupit dostatek rekvizit a pustit se do fotografií s velikonoční tematikou. Výsledek nemůže dopadnout špatně, protože Velikonoce hýří barvami.

Mláďata

Jsou roztomilá, takže se nad fotkami budou rozplývat všichni, kdo je uvidí. Je jedno, jestli vyrazíte fotit štěňátka narozená u sousedů nebo kachňata na nejbližším rybníku. Kouzelné budou vždy. Jen si ve fotoaparátu nezapomeňte nastavit dynamický (nebo sportovní) styl focení určený pro zachycení objektů v pohybu. Bez něj se vám nejspíš ostré fotografie zvířat nepovedou.

Jarní portréty

Vezměte si s sebou na dlouhou jarní procházku parťáka a pořiďte pár záběrů s lidskou tváří nebo siluetou. V kontrastu z přírodní šťavnatou zelenou budou neodolatelné.