Jak se připravit na focení zvířat v přírodě

Chodíte rádi do přírody obdivovat zvěř? Pak byste určitě někdy rádi ukázali své „úlovky“ i svým přátelům a blízkým. Jenomže ne vždy fotka vyjde tak, jak jste si představovali. Pojďte se s námi podívat na pár tipů, jak na fotografie zvířat.

Focení zvířat ve volné přírodě

Focení se zvířaty se řadí k nejtěžším fotografickým disciplínám. Jen těžko dokážete připravit přesnou kompozici, musíte být nenápadní a myslet i na svou bezpečnost. Vyfotit zvířata je vyšší fotografická i proto, že jsou často v pohybu a je majstrštyk vyfotit snímek tak, aby byl ostrý.

Než se vydáte na lov té nejlepší fotografie zvířat, prozkoumejte okolí bez techniky nebo jen s mobilem v ruce. Na dobrou fotku zvířat si musíte počkat a podmínkou pro její pořízení je znalost podmínek. Měli byste vědět, kde se zvířata pasou, kde spí, kam se chodí napájet, jaký je jejich denní rytmus. Jinak se také může stát, že budete na svou příležitost čekat marně. Připravte se také na to, že příroda je proměnlivá a to, co je na focení v přírodě krásné, je zároveň nevýhodou. Nenastavíte si správné světlo, čáru přes rozpočet vám může udělat náhlá změna počasí nebo vaše neopatrné a hlučné chování. O tom, jaké světelné nástrahy na vás číhají při focení v exteriéru, už jsme tu jednou psali.


Co si vzít s sebou na focení ve volné přírodě

Technika

Alfou omegou pro focení v přírodě je technika. Příležitost zmáčknout spoušť budete mít při dostatečné dávce štěstí jednou, a tak by se hodilo ji nepropásnout. Rychlý fotoaparát s kontinuálním autofokusem by měl být základem, oceníte i sekvenční focení a samozřejmě možnost výměny objektivu. Ten je pro foto zvířat naprosto zásadní.

Určitě se vám bude pro tyto účely hodit teleobjektiv. Čím menší zvířata a ve větší vzdálenosti plánujete fotografovat, tím větším ohniskem musí být objektiv vybavený. Pro focení drobné zvěře jsou tak vhodné teleobjektivy s ohniskem od 300 do 600 mm v závislosti na vzdálenosti od fotografovaného objektu.

Na škodu nebude ani stativ s otočnou hlavou, náhradní baterie (nabité) a rychlá paměťová karta pro focení sekvenčních snímků.

Nezapomeňte na sebe

Focení pod širým nebem není jen o technice, stejně důležité jsou i zdánlivé drobnosti kolem. Nezapomeňte na náhradní a teplé oblečení. I když je venku teplo a slunečno, za pár hodin může být všechno jinak. Oblečení do přírody rozhodně nenoste nijak křiklavé, ideální jsou přírodní barvy jako je khaki, hnědá, černá. Když si s sebou přibalíte i maskáčovou plachtu, nebudete litovat. Poskytne potřebné krytí ve chvíli, kdy v okolí nebude žádné křoví. A praktická je také svačina a dostatek pití. Snad nemusíme zdůrazňovat, že hlavní výbavou by měla být trpělivost a ohleduplnost k prostředí, do kterého vstupujete.

Focení zvířat v pohybu

Fotit jakýkoliv objekt v pohybu si žádá nastavení fotoaparátu. Aspoň jeden ostrý snímek zaručí sekvenční režim, kdy na jedno stisknutí spouště foťák pořídí několik fotografií. V automatických přístrojích stačí často nastavit sportovní režim určený právě k focení dynamických objektů.

Jenže při focení dynamických snímků nejspíš chcete, aby vynikl právě pohyb. Toho docílíte, pokud bude zvíře ostré, ale okolí lehce rozmazané. Tomuto typu záběrů se říká panning a bez manuálního nastavení fotoaparátu ho pravděpodobně nedosáhnete. Jenže jak na to, když netušíte, jak nastavit fotoaparát?

V nastavení je potřeba zvolit preferenci času od 1/60 do 1/20 podle rychlosti pohybu (čím rychleji se zvíře pohybuje, tím kratší čas volíme). Clonu dokáže fotoaparát dopočítat sám. Pomocníkem pro dobrou fotku bude stabilizace, ideálně na stativu umožňujícím pohyb fotoaparátem do stran tak, abyste mohli přístrojem pohybovat ve směru pohybu zvířete.

Ostřete vždy na místo, kam předpokládáte, že se zvíře bude v nejbližším momentu ubírat a pak teprve zmáčkněte spoušť.

Focení zvířat v ZOO

Venkovní pavilony v každé ZOO evokují volnou přírodu, jedinou překážkou jsou skla, ohrady a ploty. Jestli nechcete, aby byly na fotografiích vidět, snižte clonu a objektiv přiložte co nejblíže k bariéře. Mříže ve většině případů nebudou vidět a sklo nebude házet nepříjemné odlesky.

Důležité je vytvořit si dobrou kompozici. To ve volné přírodě nemůžete, v ZOO to jde. Hledejte záběr s co nejčistším pozadím bez rušivých elementů, které by odpoutávaly pozornost od hlavního hrdiny fotky. Stejně jako při focení lidí platí, že záběr by měl vznikat z výše očí zvířecího modela nebo z lehkého podhledu.

Focení v uzavřených pavilonech nebo v noci s sebou nese jednu obrovskou nevýhodu, a tou je špatné světlo. Proto se vám bude hodit co nejsvětelnější objektiv s krátkou zaostřovací vzdáleností, který se obvykle používá na focení portrétů.


Ostření

Stejně jako u lidí je potřeba i u zvířat ostřit na oči (při focení detailního záběru hlavy), případně na celé tělo při záběrech z větší dálky. Dejte si vždy pozor, ať je na snímku celé zvíře včetně nohou a ocasu.

Tip pro začátečníky

Už jsme to psali v úvodu článku, ale protože je to v souvislosti s focením zvířat opravdu důležité, není na škodu si to připomenout: focení zvířat ve volné přírodě je opravdu náročná disciplína. Jestli jste v tomto ohledu začátečníci, doporučujeme nejprve trénovat fotografické dovednosti na domácích zvířatech. Jsou na vás zvyklá a neutečou při prvním prudkém pohybu. Při troše trpělivosti je dokážete přimět i zapózovat.

Až si osvojíte focení domácích mazlíčků, vydejte se do ZOO. Ta má oproti volné přírodě výhodu, že zvířata nemohou z výběhu nikam utéct a vy si budete moci tříbit um bez jakéhokoliv rizika. Focení divokých zvířat ve volné přírodě si nechte až jako odměnu na konec.