Kolik stojí svatební fotograf a co vše ovlivňuje cenu?

Chystáte svatbu? Velký den, na který se připravujete několik měsíců, uteče rychleji, než se nadějete. Abyste si mohli za čas připomenout, jak skvělé chvíle jste s partnerem i svatebčany zažívali, nejspíš nebude chybět ani svatební fotograf. Kolik vás bude stát? A co všechno ovlivní jeho cenu?

Nepodceňte výběr

Staré přísloví říká „dvakrát měř, jednou řež“. Při výběru fotografa na svatbu to platí dvojnásob. Vyhraďte si na to dost času, ověřte, že si spolu po lidské stránce sednete (koneckonců bude u nejdůležitějšího kroku ve vašem životě) a prověřte jeho kompetence. O tom, co by měl umět svatební fotograf, už jsme psali dříve, zde si to můžete připomenout.

Kolik stojí svatební fotograf

Cenu svatebního fotografa určuje celá řada faktorů. I když bude nejspíš jednou ze zásadních položek ve vašem rozpočtu, neměla by být cena svatebního fotografa hlavním kritériem. Vždy se ale s vybraným profesionálem domluvte předem na detailech focení i ceně, ušetříte obě strany nedorozumění. U řady z nich se také připravte na to, že budete muset ještě před svatbou zaplatit zálohu, která bývá kolem 30 % z celkové ceny.

Svatební fotograf levně

Nejnižší cenu za svatebního fotografa zaplatíte, pokud si ho objednáte pouze na obřad, společné foto svatebčanů a pár snímků novomanželů v blízkém okolí. Takové focení pořídíte i za 5 000 Kč. Za své peníze dostanete většinou do 100 fotek v elektronické podobě, ale ochudíte se o cenné momentky z hostiny i nafocení emocí při přípravě na obřad.

Cena svatebního fotografa

Je potřeba si uvědomit, že pokud s vámi fotograf na svatbě stráví celý den, ve finále to pro něj znamená týden práce s následnou úpravou fotografií. A to je čas, který potřebuje zaplatit. Co všechno ovlivňuje, kolik za fotografa ve finále zaplatíte?

Zkušenost

Fotograf s letitými zkušenostmi z focení na svatbách si naúčtuje víc než člověk, který s focením začíná a zatím ho živí jiná práce. Zároveň vám ale garantuje, že budete s výsledkem spokojeni.

Místo focení

Vzdálenost svatby od místa, kde fotograf bydlí nebo má ateliér, se logicky projeví i na ceně v podobě cestovného. Zjistěte si proto předem, zda a kolik si fotograf za cestování účtuje. Pokud chcete trochu ušetřit, snažte se vybírat z fotografů, kteří se pohybují v blízkém okolí svatby.

Doba focení

Minimální doba focení svatby je kolem 3 hodin. Zahrnuje v sobě pouze zachycení obřadu a fotky novomanželů a svatebčanů do doby, než začne svatební hostina. Vaše svatební vzpomínky by ale neměly být ochuzené o ty nejemotivnější okamžiky – přípravy na obřad a minimálně část svatební hostiny s přípitky a prvním novomanželským tancem. Není výjimkou, že s vámi fotograf stráví celý svatební den a zachytí úplně vše.

Množství a způsob dodání fotografií

Chcete fotky jen v elektronické podobě nebo budete chtít vybrané i vytisknout, případně vytvořit svatební album nebo obraz, který si pověsíte nad manželskou postel? To vše ovlivňuje výslednou cenu. V té nejnižší je kolem 100 fotek v digitální podobě pouze s drobnými úpravami.

Typ fotografií

Ještě před svatbou fotografa seznamte s tím, jaký výsledek byste si představovali. Pokud si budete přát zajet pózovat mimo místo, kde se svatba koná, počítejte s navýšením ceny o dopravu a náročnost podmínek k focení.

Chcete i video

To, jestli chcete jen fotografie nebo i video, je velký rozdíl. I když řada fotografů dokáže zajistit i video, projeví se to na ceně. Video většinou netočí sám fotograf, ale má k ruce kameramana. Obě disciplíny sice mají hodně společného, zároveň je odlišuje spousta důležitých detailů.