Naučte se fotit domácí mazlíčky jako profesionál

Máte doma psa nebo kočku? Pak jsou jistě velmi často před objektivem vašeho fotoaparátu. Poradíme vám, jak to udělat, aby byly fotky vždy perfektní a váš mazlíček na nich vypadal skvěle.

Jak fotit psy

V počtu domácích mazlíčků patříme mezi špičku světa. Téměř tři čtvrtiny Čechů nějakého mají a psa většina z nich. Není se proto co divit, že psi patří mezi hlavní modely na našich fotkách.

Jak fotit psa

Portréty psů

Pro focení psů platí totéž, co pro focení lidí. Portrét je potřeba fotit zblízka, ideálně na dosah ruky, lepší fotky vzniknou při orientaci na šířku, protože do záběru dostanete i okolí. Když nechcete fotit psa v akci, je lepší počkat na chvíli, kdy je unavenější, třeba po dlouhé procházce, jinak ho jen velmi těžko přimějete zůstat v klidu. Samozřejmě pokud nevlastníte vycvičeného kamaráda, který s radostí splní každý váš povel.

Focení se psy

Se všemi zvířaty, a klidně to může být focení s vlky, je to stejné jako s dětmi. Objektiv potřebujete dostat do úrovně očí, abyste zachytili tu správnou perspektivu. 

Pokud je to možné, foťte venku, za jasného dne, abyste se vyhnuli nutnosti použít blesk. I když toto pravidlo můžete zkusit porušovat, protože i s bleskem se dají vytvořit fotky plné radostné atmosféry.

Focení psů v pohybu

Vyfotit cokoliv v pohybu už chce trochu šikovnosti a zkušenosti a rozhodně nebude od věci nastudovat si, jak fotit objekty v pohybu, třeba při sportu. S automatikou si pro fotku psa v běhu určitě nevystačíte, byla by rozmazaná. Bude potřeba nastavit manuálně kratší expoziční čas, díky kterému fotoaparát pohybující se objekt „zmrazí“, takže zůstane ostrý. Jestli je pro vás toto nepředstavitelný výkon, nastavte na fotoaparátu alespoň dynamický režim (většinou označovaný jako sport) a sekvenční focení (foťák fotí na jedno zmáčknutí spouště v rychlém sledu několik fotografií). Je pravděpodobné, že alespoň jeden snímek vyjde dobře.

Jak zvolit správný úhel

O focení ve výšce očí už jsme se zmiňovali, pravidel pro focení zvířat je ale víc. Snažte se vždy zabírat víc než jen hlavu, ať vypadá fotka co nejpřirozeněji. Zároveň působí dobře, pokud je pes otočený směrem k fotoaparátu, nikdy ho nefoťte zezadu, když od vás utíká. Taková fotka by byla bez emocí a atmosféry.

Jak fotit kočky

Jak fotit kočku

Portréty koček

S kočkami je o něco jednodušší práce. Nejsou tak aktivní jako psi, zároveň je ale jen velmi těžko naučíte pózovat. Pro portrétní fotky je ideální vychytat okamžik, kdy kočka lenošivě odpočívá na okně, terase nebo v pelíšku. Většinou stačí pár pohlazení a nabídne vám celou sérii roztomilých póz.

Focení s kočkami

Jestli jste si jako svůj model vybrali kočku, budete muset respektovat prostředí, na které je zvyklá. Domácí kočku nemůžete vypustit ven, venkovní kočka se naopak nemusí cítit dobře doma v uzavřeném prostoru. Pro dobrý výsledek respektujte životní rytmus vaší kočky a přizpůsobte mu čas a způsob focení.

Focení koček v pohybu

Kočky se pohybují trochu jinak než psi. Na rozdíl od nich se nerozeběhnou a nezůstanou v pohybu. Naopak. Dlouho přikrčeně vyčkávají na kořist, aby po ní pak rychle skočily. Nebo pod stromem vyhlížejí nejlepší způsob, jak na něj vylézt, a pak to bleskurychle udělají. O to těžší práce s nimi je, když je chcete vyfotit v pohybu. 

Nezbude vám nejspíš nic jiného, než fotit sekvenčním režimem a čekat na tu správnou chvíli. Při focení koček doporučujeme vypnout zvuk u fotoaparátu, mohl by je zbytečně vytrhnout z koncentrace.

Jak zvolit správný úhel

Základní pravidla pro focení koček jsou stejná jako u psů. U koček víc než u jiných zvířat hrají roli rekvizity. Zkuste ke kočce načechrat měkkou deku, využít při jejím focení hru stínů anebo klubíčko vlny. Všechno znásobí pohodovou atmosféru, která s kočkami souvisí.

Jak fotit koně

Snad každá malá slečna miluje koně. Zvířata vzbuzující respekt zároveň asociují souhru člověka se zvířetem a jsou oblíbeným cílem profesionálních fotografů

Jak fotit koně

Fotky koní

Vznešenost. Synonymum, které je pro fotky s koňmi typické. Než se do něj ale pustíte, zaměřte se na přípravu modela. Kůň by měl být čistý, většina majitelů ho chce mít zvěčněného s čistou srstí, učesanou hřívou a naleštěnými kopyty. Pro focení je lepší mít asistenta, ideálně majitele koně nebo někoho, koho kůň zná a důvěřuje mu. Nejdůležitějším pravidlem při focení koní je samozřejmě zachovávání pravidel kompozice a také to, aby měl kůň uši dopředu. Zvíře se sklopenýma ušima nikdy na fotce nevypadá dobře

Focení na koních

Až si osvojíte focení samotných zvířat, zkuste o stupeň těžší disciplínu, focení lidí na koních. Majestátní vysoké zvíře a na něm jezdec může být fotografický oříšek. Určitě bude potřeba si udělat od jezdeckého páru odstup, aby se vám oba vešli celí do hledáčku (nechystáte-li se fotit detail nebo portrét). Důležité je, aby na snímku byl dostatečný prostor věnovaný i pozadí, proto jeho volbu nepodceňte.

Portréty s koňmi

Přátelství člověka s koněm bývá na celý život a prostřednictvím portrétní fotky s koněm jde tento vztah krásně zachytit. Lepší je proto fotit koně i s jeho majitelem, efekt vzroste, když zvolíte tmavé nebo úplně černé pozadí. 

Focení koní v pohybu

Klus, cval, trysk. Pohyb koně od nejpomalejšího až po nejrychlejší. Nejlichotivěji vypadá kůň v pohybu při záběru lehce šikmo k fotoaparátu. Pohyb ale dokážete zaznamenat pěkně i z boku, jen je potřeba si počkat na správné postavení nohou, koňský nohosled totiž není na pohled vždy lichotivý. Opět pomůže sekvenční snímání a dynamický režim na fotoaparátu nebo zkrátit expoziční čas.