Vyfoťte ty nejlepší sportovní fotky

Vyfotit pěkné sportovní fotografie je umění. Naučte se fotit sportovce během výkonu jako profesionální fotografové. Máme pro vás pár tipů, které vám pomohou s nastavením fotoaparátu.

Správně se vyzbrojte

Je velký rozdíl, jestli se chystáte fotit parkour nebo orientační běh v lese. Vždy se ale připravte na jakoukoliv eventualitu, aby vám případný déšť nebo jiný nečas neudělal čáru přes rozpočet a neodešli jste bez jediné fotky.

Co s sebou

Z domova neodcházejte bez svačiny, pití a dobré nálady, na sebe si oblékněte oblečení adekvátní sportovní příležitosti. Je na zvážení, zda chcete být nenápadní (např. při focení běžců v lese) nebo naopak potřebujete být vidět (např. při fotbalovém utkání). U první varianty volte nenápadné barvy v přírodních tónech, pro druhou situaci naopak co nejzářivější odstíny. Zjistěte si také předem, jestli existují nějaké předepsané (nebo naopak zakázané) prvky oblečení. Také pláštěnka by měla být automatickou součástí vaší fotobrašny, v nouzi stačí i velký igelitový pytel, který přes sebe v případě potřeby přehodíte. Nezapomeňte také na hodinky, abyste na sportovní událost dorazili včas. Doporučujeme vyrazit dříve, abyste se mohli v klidu na místě činu rozkoukat.

Pokud chcete pořídit opravdu originální sportovní fotografie, vůbec nechoďte na diváckou tribunu. Vždy se musíte dostat co nejblíž hlavním aktérům. Proto se obraťte na organizátory utkání a informujte je o tom, že jste sportovní fotograf, a že máte v plánu utkání fotit. Často, zvlášť u okresních utkání, vám rádi nabídnou akreditaci na zápas a při troše štěstí nebudete muset platit vstupné.

Vyladěná technika

Než uložíte do brašny fotoaparát, zkontrolujte, jestli máte dost nabitou baterii a rovnou přibalte ještě minimálně jednu náhradní.

Nezapomeňte na objektiv. Vhodnější jsou teleobjektivy, které dokážou dostatečně přiblížit cíl, aniž by se snižovala kvalita snímku. To oceníte především při focení v exteriéru a tam, kde nemůžete být hráčům nablízku. Při focení v hale vám bude stačit běžný objektiv do ohniskové vzdálenosti 200 mm.

Při focení jakéhokoliv sportu budete potřebovat přesné oko a ostření. Zvlášť ve sportovních halách bývá nekvalitní osvětlení, které skvělé fotce zrovna nepřidá. Při výběru objektivů je proto nejdůležitější světelnost (F/2,8 a vyšší) a rychlost ostření.

Naopak blesk nechte protentokrát doma. Může se hodit ve výjimečných chvílích, kdy budete potřebovat přisvětlit blízký objekt v protisvětle nebo při zhoršených světelných podmínkách, ale do uzavřené haly ho s sebou určitě nenoste.

Stejně zbytečný bude nejspíš klasický stativ, neocenitelný ale může být monopod. Třínohý ministativ, který dokážete připevnit třeba na větev nebo mantinel, zajistí dobrou stabilizaci přístroje a fotce nebudou škodit vaše třesoucí se ruce.

Tipy, jak fotit sport

  • Naučte se perfektně ovládat svůj fotoaparát. Při sportu je důležité využít každou příležitost k fotce a zdlouhavé hledání v nastavení foťáku vás obere o drahocenný čas.
  • Při focení dynamických sportů si nastavte kratší expoziční čas (1/500 s, 1/640 s, 1/800 s, 1/1000 s, 1/2000 s, 1/3200 s a výš). Fotoaparát sportovce v pohybu zmrazí a na fotce bude krásně ostrý.
  • Jestli si nerozumíte s nastavením fotoaparátu, zkuste alespoň nastavit sportovní nebo dynamický režim.
  • Nesedejte si na tribunu k ostatním divákům, tam dechberoucí reportážní fotku nepořídíte. Hledejte místa, ze kterých budete mít dobrý výhled, vytvoříte skvělou kompozici a budete mít šanci zachytit jedinečné chvíle.
  • Buďte na místě utkání vždy s dostatečným předstihem. V davu proudících diváků se vám nebude dobré fotografické stanoviště hledat dobře. Navíc takto budete mít šanci zachytit emotivní okamžiky a výrazy sportovců ještě před začátkem utkání.
  • Víc, než na průběh utkání se zaměřte na detaily. Hledejte emoce v tvářích sportovců, kontroverzní okamžiky a občas zkuste zamířit objektiv i mezi diváky a fanoušky.
  • Neodcházejte se zazněním závěrečné sirény. Po skončení zápasu jsou sportovci plní adrenalinu a právě tyto chvíle bývají fotograficky nejzajímavější.
  • Nebojte se experimentovat. Skupiny cyklistů nebo běžců vypadají na záběrech skvěle z ptačí perspektivy (fotku pořídíte třeba z mostu), halových sportů je lepší se zaměřit na detaily.
  • Hledejte správnou kompozici a dodržujte základní fotografická pravidla týkající se zlatého řezu a rovných linií.
  • Vyzkoušejte sekvenční focení (slangově se mu říká kulomet), kdy na jedno stisknutí spouště vyfotíte několik snímků.
  • Skvělé sportovní fotky dokážete vyfotit i dronem, který se pro tyto účely perfektně hodi. Návod, jak na kvalitní fotky focené dronem najdete zde