Objevte kouzlo deštivých fotek

Špatné počasí? Nevadí! Proměňte deštivé počasí ve svou výhodu a z deště udělejte na svých fotkách přednost. Stačí se naučit pár triků a fotky za deště budou vypadat naprosto skvěle!

Bez plánování to nepůjde

Vyrazit za fotkami dešťových kapek během jasného dne nedává smysl. Fotky za deště si prostě musíte naplánovat. Ideálně za pomoci některé z mobilních aplikací, ve kterých uvidíte nejen aktuální situaci, ale i deštivou předpověď.

Co s sebou na focení v pozdním dešti

Co s sebou na focení v dešti

Ulovit pěkné deštivé fotky zabere dost času, proto se neobejdete bez ochrany proti vodě. Rozhodně nepodceňte oblečení a vhodnou obuv. Jakmile se jednou promočíte, jen stěží uschnete, takže vám bude zima a nadšení z focení bude pryč. K zahození nejsou ani rukavice a čepice, a to i v létě, když se chystáte do vyšších poloh. Samozřejmě je důležité přizpůsobit oblečení danému prostředí. Jinak se logicky obléknete na focení svatby v dešti a jinak na dlouhý trek.

Důležitá je ochrana fotoaparátu proti dešti, ať už v podobě pláštěnky nebo profesionálního návleku. V žádném případě nenechávejte doma fotobrašnu, i ta zajistí vodotěsnou ochranu, pokud jste zainvestovali do kvalitnějšího kousku. Hodit se bude i pár větších igelitových pytlů, které ochrání cokoliv, co zrovna budete potřebovat, a zafungují i jako podložka, když budete chtít fotit život mezi stébly trávy. A takovou milou nezbytností je stativ. Díky němu dokážete zachytit třeba zvěř v dešti a zároveň vám umožní fotit s delšími expozičními časy. A to se ve zhoršených světelných podmínkách hodí.

Aby se voda nedostala za čočku, dobře poslouží i sluneční clona. Jestli se chystáte fotit na teleobjektiv, pak clonu nasazovat nemusíte. Teleobjektivy mají čočky umístěné hodně vzadu a voda je téměř neohrožuje.

Jak fotit v dešti

Jak fotit v dešti

Připravte se na to, že v dešti nejspíš nebudete mít dost dobré světelné podmínky. Určitě se proto neobejdete bez nastavení delšího expozičního času, díky kterému dostanete kapky do pohybu, jinak ale můžete nechat fotoaparát na automatice. Dešťové kapky každopádně vyniknou nejlépe proti tmavému pozadí nebo naopak v protisvětle. Zkuste najít takové místo, které jednu z těchto podmínek splní.

Skvěle ale vypadají i upršené fotky z města. Opět si stačí pohrát s pozadím a protisvětlem, fotit třeba u okna, výlohy nebo jakékoliv vodní plochy.

Můžete se pokusit zachytit dešťové kapky v pohybu, pak to ale bude chtít pohrát si trochu víc s nastavením fotoaparátu. Zkrátit expoziční čas na minimum, snížit clonu a nastavit citlivost ISO podle světelných podmínek. Vzhledem ke krátkému expozičnímu času možná v tuto chvíli oceníte i externí blesk.

Jak fotit po dešti

Když se řekne déšť, většina z nás si představí jen kapky padající z nebe. K dešti ale patří i chvíle po něm, které nabízejí spoustu zajímavé podívané. Zkuste do svých fotek zakomponovat i duhu, mlhu, která se v létě válí po dešti na polích nebo kaluže, které na zemi leží ještě druhý den. 

Jak na vodní kapky

Jak fotit vodní kapky

Záleží na tom, co očekáváte od výsledku. Jestli chcete zachytit proud vody valící se z oblohy, doporučujeme použít stativ a prodloužit expoziční čas. Vytvoříte tak na snímku efekt čar za každou kapkou a tím i dojem pohybu.

Naopak kapky tříštící se o deštník budou vyžadovat co nejkratší expoziční čas, nízkou clonu a velmi hbité prsty.

V obou případech ale bude potřeba se zaměřit i na hloubku ostrosti fotky. Ta totiž hraje při focení deště velkou roli a dodává tu správnou atmosféru. Tomu pomůže fotit proti tmavému pozadí nebo protisvětlu, doporučujeme zkusit fotit i černobíle. A když bude nejhůř, doupravte fotografie v počítači nebo mobilní aplikaci.

Tipy, co fotit v dešti

Co má během deště tu nejlepší atmosféru? Je to samozřejmě příroda, a to ať pohled nahoru proti obloze, nebo naopak objektiv zabořený až těsně u země. Divili byste se, jak čilý je život v trávě, když prší.

Jistou romantiku v sobě mají i večerní fotky deště proti světlu lamp, odrazy nebo průhledy přes zapršené okno i kapky vody tříštící se v klidné vodní hladině.